Prietenia este o legatura umana care necesita atentie, reciprocitate si o alta doza de filantropie pentru a fi cultivata in timp. Cu toate acestea, nu se stie intotdeauna cum sa actionezi in anumite circumstante in fata prietenilor . Este de la sine inteles ca nimeni nu primeste instructiuni cand vine vorba de relatii personale.
Acesta este ceea ce se intampla, de exemplu, cand o persoana apropiata isi rupe relatia . In aceste cazuri, capul este inundat de intrebari despre care este cel mai bun mod de a actiona, ce ar trebui sa spunem si ce pozitie ar trebui luata in conflict.
Aici va dezvaluim cateva chei din mana psihologului clinician Suzanne Lachman pentru a face fata despartirilor de prieteni si a actiona in consecinta, in asa fel incat comportamentul nostru sa se adapteze nevoilor lor emotionale.
1. Respecta procesul prietenului tau. Atunci cand o persoana apropiata isi rupe relatia, primul instinct pe care il au cei care marturisesc afectiune este sa vrea sa scape de tristetea si durerea pe care le genereaza aceasta situatie. Pentru a face acest lucru, exista tendinta de a-l forta pe prieten sa redescopere singuratatea, sa plece de acasa si sa iasa la petrecere in incercarea de a-l reintegra in grupul de camarazi si de a-si depasi situatia amoroasa anterioara. Cu toate acestea, fiecare persoana are timpurile sale si modul lui de a raspunde la circumstante adverse. Prin urmare, tot ceea ce face prietenul tau pentru a face fata pierderii si a merge mai departe ar trebui respectat ca parte a personalitatii sale .
Sarcina acolo a celor care vad situatia din exterior este sa nu se frustreze si sa incerce sa-l incurajeze pe prieten sa-si ia acel moment de doliu pentru sine, fara sa se forteze sa simta din nou, sau sa reprima emotiile: cu cat acestea din urma se confrunta mai repede, cu cat depasiti mai repede pauza. Toate acestea indiferent daca acest proces de doliu dureaza sase zile, sase saptamani sau sase luni.
2. Fii intelegator si lasa-ti egoismul acasa . Prietenul tau trece printr-o perioada grea din viata lui si, prin urmare, actioneaza in consecinta. In aceste cazuri, persoana nu este capabila sa vada dincolo de propriile probleme, ceea ce poate fi egoist pentru grupul de prieteni care incearca sa o ajute sa treaca peste pierderea lor cat mai curand posibil (nimanui nu-i place sa vada o persoana draga indurerata).
In acest moment, relatia de prietenie poate fi dezechilibrata, adica cineva da mai mult decat primeste si invers . Trebuie sa fii pregatit sa primesti un tratament diferit de cel obisnuit si, uneori, chiar neplacut. Este esential sa nu iei personal reactiile irationale ale prietenului. El actioneaza condus de emotiile sale conflictuale si dureroase, ceea ce nu inseamna ca relatia va lua aceasta directie de acum inainte . Doar pana cand persoana incepe sa vada lumina la capatul drumului.
3. Lasa-ti prietenul sa-si gaseasca propriul drum. Avand in vedere ca este imposibil de prezis care va fi urmatorul pas al prietenului in timp ce vor depasi despartirea, din cauza irationalitatii si durerii lor -ceea ce ii poate determina sa incerce sa-si recastige fostul partener cu tot arsenalul de care dispune-, cel mai bine Ceea ce se poate face este sa-l supravegheze si sa spere ca nu va fi din nou dezamagit.
In aceste cazuri, nu este recomandabil sa mergi cu o lista intreaga de sfaturi bine intemeiate de ce nu ar trebui sa iei legatura cu fostul tau sau sa incerci sa-l recastigi sau ce ar trebui sa faci pe baza propriilor principii. Prietenul va face ceea ce considera in functie de vremurile sale si de modul lui personal de a depasi despartirile pentru a intelege ceea ce s-a intamplat pentru a ajunge in acel moment al vietii sale.
4. Ai grija de prietenul tau. Dupa despartire, prietenul va trebui sa-si analizeze viata si sa-si reconfigureze noua realitate fara partenerul sau. In timp ce esti la asta, de ce sa nu-l distrezi si sa-l rasfete cu detalii, cum ar fi sa-i aduci ceva de mancare. In acest fel, i se arata ca, in ciuda tuturor (inclusiv a tratamentului), inca mai are oameni apropiati care ii sunt alaturi in orice imprejurare. A ne pune in pielea celuilalt ne permite sa actionam asa cum ne-am dori ca ei sa actioneze cu noi daca protagonistul povestii nu era prietenul nostru.