Stim multe despre spatiu si chiar despre alte planete, dar cat de multe stim cu adevarat despre Pamant? Sub aceasta premisa, in a doua jumatate a secolului al XX-lea, un grup de sovietici a inceput sa realizeze proiectul Kola Superdeep Borehole , a carui misiune principala a fost sa descopere compozitia Pamantului si sa elucideze mai multe mistere pe care le contine acest corp ceresc pe care il numim acasa inauntru.
Despre ce este vorba? De ce au inceput sa sape gropi in pamant dupa al Doilea Razboi Mondial? Si mai presus de toate, ce naiba au gasit acolo jos? Acestea sunt intrebarile la care ne propunem sa raspundem intr-un scurt rezumat al celei mai curioase initiative pe care am vazut-o vreodata.
Cum este cea mai adanca gaura facuta de om de pe Pamant?
Pamantul la 12 kilometri
Proiectul Kola Superdeep Borehole (nume excelent pentru un mutant X-Men) consta intr-un set de gauri facute in Uniunea Sovietica din 1970 pana in 1989 , in ciuda faptului ca totul trebuia sa continue pana in 1993, subliniaza micii nostri prieteni de la Xataka.
Gaura principala este numita dupa numele proiectului, totusi, cea mai adanca ramura din toate acestea se numeste Kola Superdeep Borehole SG-3 , care are o adancime de 12.262 de metri de la suprafata pana la punctul sau final.
Toate acestea au fost realizate de un burghiu de mare magnitudine, care contine trei rotoare la varf (o puteti vedea in fotografia de mai jos). Aceste dispozitive au mutat materialul in sus in timp ce creau gaura, cu toate acestea, la un moment dat sarcina a devenit prea grea pentru a continua, asa ca au ajuns doar la 12,2 kilometri .
Cum este cea mai adanca gaura facuta de om de pe Pamant?
Problema principala
Acum, desigur, s-ar putea crede ca 12.000 de metri nu este cu adevarat un avans foarte semnificativ si ca cel mai probabil acum putem face o treaba mult mai buna. Exista ceva adevar in asta, dar munca nu a putut continua dintr-un motiv foarte previzibil: caldura .
Estimarile au ajuns la aproape 100 °C in primii trei mii de metri si, desi au fost corecte, din acel moment lucrurile au devenit insuportabile. Misiunea principala a acestui proiect era sa atinga 15 kilometri pana in 1993 , dar „dificultatile tehnice” au ajuns sa-i faca sa atinga 12,2 kilometri in 1989, infruntandu-se cu temperaturi de pana la 180°C , care au distrus toate uneltele pe care le foloseau. timpul.
Cum este cea mai adanca gaura facuta de om de pe Pamant?
Si atunci ce era acolo?
Foarte buna intrebare, draga cititor. Ceea ce au descoperit oamenii de stiinta si geologii a fost o lipsa de tranzitie de la granit la bazalt (roca vulcanica verzuie-neagra, compusa de obicei din feldspat si piroxeni) la o anumita adancime, dezmintind (haha, murdarie) teoria potrivit careia la sapte kilometri mai jos exista un fel de schimbare a suprafetei.
In schimb, managerii de proiect au gasit roci fracturate si apa, dar lichidul nu a venit de la suprafata , ci din scoarta adanca a planetei.
Pe langa cele de mai sus, au gasit si mici fosile microscopice care au ramas intacte in roci de miliarde de ani. Problema a fost indepartarea acestora, deoarece la o anumita adancime presiunea se schimba radical, asa ca indepartarea acestor fragmente fara a le rupe a fost o provocare.
Toate cele de mai sus, fara indoiala, au contribuit la o intelegere mult mai buna a functionarii interioare a planetei noastre de astazi, in ciuda faptului ca facilitatile proiectului sunt astazi un morman de ruine.