Alimentele anticancerigene se refera la cele care pot ajuta la prevenirea unor tipuri de cancer . Cu toate acestea, este important sa incepem acest text prin a clarifica ca este doar o masura preventiva, si nu una curativa. Cu alte cuvinte, desi este dovedit stiintific ca anumite alimente pot ajuta la prevenirea aparitiei unor tipuri de cancer , precum cancerul de san si de colon, in niciun caz nu se poate spune ca alimentele le pot vindeca.
Potrivit Dr. Miguel Angel Martinez-Gonzalez, epidemiolog la Departamentul de Medicina Preventiva si Sanatate Publica de la Universitatea din Navarra, in cartea sa Ce mananci? Stiinta si constientizarea pentru a rezista precizeaza ca exista studii stiintifice foarte riguroase care sustin faptul ca anumite alimente pot preveni aparitia unor tipuri de cancer . Din nou, nu vindeca, ci previne.
Acest lucru se datoreaza proprietatilor anumitor ingrediente de a proteja celulele, de a spori efectul tratamentelor impotriva cancerului si, de asemenea, de a duce un stil de viata mai sanatos in general. Toate acestea contribuie ca organismul sa fie mai puternic si mai sanatos si capabil sa se apere mai bine.
Pentru toate cele de mai sus, atunci cand vorbim despre alimente anticancerigene, ne referim la cele care au proprietati care intaresc sistemul imunitar, protejeaza celulele, regleaza nivelul zaharului, cresc diversitatea ingredientelor si nutrientilor pe care le consumam si ofera vitamine si minerale care Ele ajuta organismul sa se apere si sa se intareasca mai bine. Fara alte prelungiri, iata cateva exemple.
Spanac
Spanacul este un excelent antioxidant, este considerat anticancerigen deoarece contine fier si clorofila, un decontaminant natural care indeparteaza metalele grele si derivatele plastice din organism. Luati nota, pentru ca cu cat gatiti mai putin, cu atat mai bine. De asemenea, puteti combina spanacul intr-o salata cu rosii, broccoli, ardei gras si rucola.
Usturoi
In studiile de laborator s-a demonstrat ca usturoiul are beneficii importante asupra sanatatii in general, in special in ceea ce priveste sistemul cardiovascular. In plus, se considera ca are proprietati anticancerigene deoarece poate elimina radicalii liberi care pot provoca deteriorarea celulelor, precum si imbunatatirea protectiei celulelor impotriva daunelor oxidative.
Afine si fructe rosii
Fructele rosii, dar in special afinele, au proprietati anticancerigene , deoarece inactiveaza punctele in care agentii cancerigeni se leaga de ADN ca urmare a prezentei quercetinei, un pigment vegetal care este asociat cu activitatea antitumorala.
Somon si peste albastru
Somonul si alti pesti albastri precum pastravul si sardinele sunt bogate in vitamina D, seleniu si acizi grasi, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol, dar, de asemenea, inhiba radicalii liberi si reduc proliferarea celulara.
Curcuma
Turmericul a fost studiat ca aliment anticancerigen pentru efectul sau protector asupra tumorilor in experimente cu pancreas si colon.
Ceai verde
Este cunoscut pentru proprietatile sale antioxidante si actioneaza ca un protector impotriva efectelor radiatiilor.
Ulei de masline
Unul dintre cei mai importanti antioxidanti din dieta este uleiul de masline. Consumul sau ofera proprietati antiinflamatorii si antioxidante care ajuta la prevenirea cancerului .
Un punct important de mentionat dupa enumerarea acestor alimente impotriva cancerului este ca cheia este echilibrul si consistenta. Cu alte cuvinte, daca o persoana are deficit de o anumita vitamina, consumul zilnic de alimente care o contin nu va asigura neaparat o sanatate buna , dar poate crea un dezechilibru nutritional, cu consecinte mai grave. Important este, dupa cum probabil ati mai auzit, sa consumati fructe si legume, fibre si proteine si sa evitati substantele nocive precum alcoolul si bauturile racoritoare, pentru a numi doar cateva exemple. Mentinerea unei diete echilibrate intareste sanatatea generala in mod constant si vizibil.