Legende care au devenit parte din folclorul Mexicului, o traditie spusa prin gura in gura de-a lungul anilor in tara noastra si care fac parte din mostenirea noastra culturala. Prin urmare, aceste povesti se situeaza intr-un mod imprecis intre mit si fapt real, ceea ce ii confera o anumita singularitate.

Insula papusilor

Misterul care inconjoara „Insula papusilor” din Xochimilco a fost dezvaluit, asa ca avem povestea adevarata a acestui loc mistic.

Fara indoiala, Xochimilco are o mare frumusete, insa aceasta contrasteaza cu povestile si legendele care inconjoara asa-numita „Insula papusilor”, care este un loc mic in care singurul sau locuitor era un barbat care purta numele Julian Santa Ana Barrera. Dar aici veti afla povestea adevarata a „Insulei papusilor” din Xochimilco.

Totul a inceput cand un barbat care a venit sa locuiasca in acel loc in anii 1970 si care a murit la varsta de 80 de ani, la inceputul anilor 1990 cand s-a efectuat salvarea ecologica a Xochimilco, la sosirea la loc toti cei care au fost in expeditie au fost socati, atragandu-ti atentia asupra chinampa inconjurata de papusi de toate marimile si culorile.

La inceput, Don Julian nu a vrut sa vorbeasca despre papusile pe care le avea in chinampa lui, dar mai tarziu a acceptat sa dea versiunea sa despre ele. Batranul a spus ca sunt acolo pentru a alunga spiritele rele si cu scopul ca recoltele lor sa fie mult mai bune; La fel, a vorbit despre papusile care au aparut brusc si ca l-au insotit noaptea.

Dupa moartea lui Don Julian, nepotul sau Anastasio Santa Ana a povestit adevarata poveste din spatele acestor papusi.

El a comentat ca atunci cand unchiul sau Don Julian a ajuns pe insula o tanara s-a inecat pe mal, din acel moment, Don Julian a auzit voci, pasi si strigate de femei asa ca a decis sa se protejeze cu aceste papusi.

De-a lungul timpului au aparut diferite legende; A existat chiar unul in care se spune ca un barbat care s-a prefacut ca face sex cu una dintre papusi a murit la scurt timp dupa.

O alta poveste care se spune este ca din cand in cand mecanismele sparte functioneaza, iar papusile plang, rad sau isi cheama mamele.

Moneca

Chiar si una dintre ele, La Moneca, care era papusa preferata a lui Don Julian, este vazuta ca o mica zeitate, pana in punctul in care multi turisti ii ofera bani si mici daruri pentru a mijloci pentru ei in necazuri.

Potrivit nepotului sau, Don Julian Santa Ana nu inceta sa auda vocile si cand mergea la pescuit cu nepotul sau ii vorbea despre o sirena care voia sa-l ia.

Intr-o dupa-amiaza, in timp ce pescuiau in fata apelor care au luat-o pe acea tanara in urma cu cativa ani, Anastasio s-a dus sa vada animalele, lasandu-si singur unchiul si cand s-a intors, unchiul sau era in apa.

Don Julian cazuse victima unei insuficiente cardiace in acelasi loc. Locul acela era acelasi loc in care spusese ca intr-o zi sirena va merge sa-l caute.