Infectia cu oxiuri este cel mai frecvent tip de infectie cu paraziti intestinali in Statele Unite si una dintre cele mai frecvente la nivel mondial. Oxiurii sunt subtiri si albi si au o lungime de aproximativ 1/4 pana la 1/2 inch (aproximativ 6 pana la 13 milimetri).

In timp ce persoana infectata doarme, parazitii de sex feminin depun mii de oua in pliurile pielii din jurul anusului. Majoritatea persoanelor infectate cu oxiuri nu au simptome, dar unii au anus care mancarime si somn agitat.

Infectia cu oxiuri apare cel mai adesea la copiii de varsta scolara, iar ouale mici (microscopice) se transmit cu usurinta de la un copil la altul. Tratamentul consta in administrarea de medicamente orale care ucid oxiuri si spalarea temeinica a pijamalei, a lenjeriei de pat si a lenjeriei de corp. Pentru cele mai bune rezultate, intreaga familie trebuie tratata. Mai multe detalii despre parazitii intestinali aici.

Simptome

Simptomele unei infectii cu oxiuri pot include:

  • – Mancarime in zona anala sau vaginala
  • – Insomnie, iritabilitate, scrasnirea dintilor si agitatie
  • – Dureri de stomac si greata ocazionala

Adesea, parazitii oxiurii nu provoaca simptome.

Cauze

Inghitirea sau respiratia accidentala a oualor de paraziti intestinali provoaca o infectie cu paraziti intestinali. Ouale minuscule (microscopice) pot ajunge in gura prin alimente si bauturi contaminate sau prin degete. Odata inghitite, ouale eclozeaza in intestine si se maturizeaza in viermi adulti in cateva saptamani.

Parazitii intestinali feminini se deplaseaza in zona anala pentru a-si depune ouale, ceea ce provoaca adesea mancarimi anale. Cand te zgarii in zona cu mancarime, ouale se lipesc de degete si ajung sub unghii. Ouale sunt apoi transferate pe alte suprafete, cum ar fi jucarii, lenjerie de pat sau scaune de toaleta. Ouale pot fi, de asemenea, transferate de la degetele contaminate la alimente, lichide, imbracaminte sau la alte persoane.

Ouale de paraziti intestinali pot supravietui doua pana la trei saptamani pe suprafete.

Factori de risc

Factorii de risc pentru infectia cu oxiuri includ:

  • – Fii tanar. O infectie cu oxiuri este cel mai probabil sa apara la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani. Ouale microscopice se raspandesc cu usurinta la membrii familiei, ingrijitorii sau alti copii de la scoala sau centrele de ingrijire a copiilor. Infectia cu oxiuri nu este frecventa la copiii sub 2 ani.
  • – Traind in conditii de aglomeratie. Cei care locuiesc in institutii prezinta un risc mai mare de a contracta o infectie cu oxiuri.

Complicatii

Infectiile tipice cu oxiuri nu cauzeaza probleme grave. In rare ocazii, infestarile puternice pot provoca infectia organelor genitale feminine.

Parazitul poate calatori din zona anala la vagin si de acolo la uter, trompele uterine si in jurul organelor pelvine. Acest lucru poate duce la probleme precum inflamatia vaginului (vaginita) si inflamatia mucoasei uterului (endometrita).

Urmatoarele sunt complicatii rare ale infectiei cu oxiuri:

  • – Infectii ale tractului urinar
  • – Pierdere in greutate
  • – Infectia unei parti a abdomenului (cavitatea peritoneala)

Prevenire

Ouale de oxiuri se pot lipi de anumite suprafete, cum ar fi jucarii, robinete, lenjerie de pat si scaune de toaleta, timp de pana la doua saptamani. Asadar, pe langa curatarea regulata a suprafetelor, metodele de prevenire a raspandirii oualor de oxiuri si de prevenire a reinfectarii includ:

  • – Spalati-va dimineata. Deoarece oxiurii depun oua noaptea, spalarea zonei anale dimineata poate ajuta la reducerea numarului de oua de oxiuri din organism. Facand un dus poate preveni o posibila recontaminare cu apa din baie.
  • – Schimbati lenjeria si lenjeria de pat zilnic. Acest lucru ajuta la indepartarea oualor.
  • – Spalati hainele in apa fierbinte. Spalati paturile, pijamalele, lenjeria, prosoapele si prosoapele in apa fierbinte pentru a ajuta la uciderea oualor de oxiuri. Uscati hainele la temperatura maxima.
  • – Nu te zgaria. Evitati zgarierea zonei anusului. Taiati unghiile copilului, astfel incat sa existe mai putin spatiu pentru acumularea de oua. Sugerati-i copilului sa nu isi muste unghiile.
  • – Spalati-va pe maini. Pentru a reduce riscul de a obtine sau de a raspandi infectia, spalati-va bine mainile dupa ce ati folosit baia sau dupa ce ati schimbat scutecele si inainte de a manca.