Cele sapte noi minuni ale lumii

Avand in vedere faptul ca din cele sapte minuni ale lumii antice doar una mai poate fi vizitata astazi, celelalte fiind distruse de incendii sau cutremure, in 2007 a fost intocmita lista cu cele sapte noi minuni ale lumii. Desi foarte multi, printre care si UNESCO, nu au fost de acord cu aceasta initiativa, topul a fost alcatuit in urma unui sondaj la care au participat peste o suta de milioane de oameni de pe intreg mapamondul.

Pe primul loc in lista celor sapte noi minuni ale lumii se afla Marele Zid Chinezesc, constructie care are 6350 de kilometri lungime, fiind astfel cea mai mare din lume din punct de vedere al volumului. A fost realizat intre secolele 5 i.Hr. si 16 d.Hr, avand ca scop apararea Imperiului Chinez de triburile nomade. Este construit din piatra si pamant, asezate pe straturi, iar de-a lungul timpului a trecut prin mai multe modificari, fiind extins putin cate putin de fiecare dinastie care a urmat la putere, iar din secolul al XIX-lea pana in anii 1950 nu s-a mai ocupat nimeni de el. In 1952 a fost declarat monument istoric, insa nu a fost refacut in intregime, ci doar o parte pentru a atrage turistii.

Orasul Petra din Iordania este un fost oras antic si face parte din cele sapte noi minuni ale lumii datorita faptului ca templele de aici sunt sapate in stanca. Orasul, care in lumea antica se numea Rekem, se pare ca a fost construit in secolul al VI-lea i.Hr., iar in anul 106 d.Hr. a fost luat de catre Imperiul Roman. Mare parte din oras a fost distrus in urma unui cutremur din 336 d.Hr. In 1812, un explorator din Elvetia a descoperit orasul, iar in 1985 UNESCO l-a declarat Patrimoniu Mondial.

Statuia lui Cristos Mantuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia, se afla pe Muntele Corcovado si a fost construita cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la castigarea independentei Braziliei. Statuia este inalta de 30 de metri, se afla pe un soclu cu o inaltime de 8 metri si este vizibila zi si noapte din orice colt al orasului. Putina lume stie faptul ca un sculptor roman, Gheorghe Leonida, a fost angajat de catre Paul Landowsky, cel care s-a ocupat de realizarea statuii, sa sculpteze capul acestei minuni noi.

Ruinele orasului Machu Picchu, aflate in Muntii Anzi au fost si ele incluse printre cele sapte noi minuni ale lumii. Descoperit in 1911 de arheologul Hirma Bingham, Machu Picchu era un oras al incasilor, care par sa-l fi folosit in secret. Sunt pastrate ruinele a peste 15 de case, palate, temple si bai, toate sapate in granit. Au fost gasite scheletele a unsprezece oameni, iar pentru cercetatori ramane inca o enigma rolul acestui oras, mai ales ca incasii au construit drumuri pavate, precum si poduri deasupra unor terenuri nisipoase sau deasupra unor mlastini. Cu toate acestea, este evident ca cei care traiau aici aveau toate conditiile pentru un trai decent – mancarea le era oferita de terasele agricole, care erau irigate chiar de natura.

O alta noua minune este Piramida de la Chichen Itza, un imens sit arheologic care a apartinut civilizatiei Maya si care acum se afla in Yucatan, Mexic. Piramida de aici, a carei constructie a fost finalizata in anul 600 d.Hr., era de fapt templul civilizatiei. Chichen Itza a primit numele de “Taramul fagaduintei”, fiind o dovada clara a faptului ca mayasii merita sa fie considerati printre cei mai buni constructori si decoratori ai lumii. Piramida, cunoscuta sub numele de “El Castillo”, a fost construita dupa “Muntele Sarpelui”, locul in care civilizatia Maya credea ca fost realizata prima Creatie. Piramida are 365 de trepte (cate una pentru fiecare zi a anului), 52 de panouri si 18 terase, iar in zilele de 21 martie si 21 septembrie se pot vedea cum umbrele care trec peste trepte formeaza miscarea sarpelui.

Pe locul sase in lista celor sapte noi minuni ale lumii a fost votat Colosseumul din Roma, care a avut ca nume initial “Amfiteatrul Flavian”. Este considerat cea mai impresionanta constructie a Imperiului Roman, fiind finalizat in anul 80 d. Hr., dupa opt ani de constructie. A fost ridicat in locul unui lac artificial si a primit numele de Colosseum de la statuia Colossus de langa lac, care il infatisa pe imparatul Nero ca zeu al soarelui. In interiorul sau se dadeau lupte intre gladiatori, intre prizonieri, sau intre prizonieri si animale salbatice, romanii fiind foarte captivati de acestea.

Mausoleul Taj Mahal, ultimul pe aceasta lista, este poate cea mai cunoscuta constructie din India. Ridicarea lui s-a finalizat in anul 1953, fiind construit de imparatul Shah Janan pentru sotia sa, Mumtaz Mahal, care a murit dand nastere celui de-al 14-lea copil. Se pare ca peste 20.000 de oameni au participat la constructia mausoleului, iar materialele au fost aduse din toata India cu ajutorul elefantilor. Imparatul a vrut sa construiasca si pentru el un edificiu asemanator, insa fiul sau l-a tinut in arest dupa ce s-a autoproclamat rege si nu a mai putut sa isi indeplineasca dorinta. In 1983, UNESCO l-a declarat Patrimoniu Mondial si este cunoscut ca “simbolul dragostei eterne”.