Metoda FIRE a devenit o miscare destul de mare, este o metoda simpla si eficienta de economisire care cauta sa va ajute sa va mentineti stilul de viata si sa traiti bine dupa ce va pensionati si sa o faceti cat timp esti tanar (daca acesta este scopul tau).

Economisirea este o necesitate, toti trebuie sa o facem intr-un fel sau altul pentru a ne pregati pentru viitor, problema este ca uneori poate fi coplesitor si nu aveti intotdeauna suficiente informatii pentru a o face corect. Sunt cei care cred ca nu merita daca contributiile care se fac sunt foarte mici si, conform psihologiei, multi oameni nu se simt conectati cu versiunile lor despre viitor, de aceea nu se gandesc sa inceapa sa se pregateasca. inainte de a ajunge la batranete…

Dar incetul cu incetul am devenit mai constienti ca economisirea este importanta si ca, daca nu o facem, probabil ca va trebui sa continuam sa muncim pentru tot restul vietii pentru a supravietui si a continua sa ne platim cheltuielile si datoriile.

Lucrul bun despre economisire este ca exista multe metode ( cum ar fi regula 50-30-20 ), unele mai simple decat altele, si poti intotdeauna sa gasesti una care se potriveste cu ceea ce ai nevoie si stilul tau de viata. Una dintre cele mai populare metode este metoda FIRE, care are o abordare minimalista.

Ce este metoda FIRE?

Pentru acronimul sau in engleza, FIRE inseamna „ Financial Independence, Retire Early ”. In forma sa cea mai extrema, urmareste sa te ajute la pensie la 30 si 40 de ani, cu economii extreme de pana la 50-70% din venit, realizate prin cumpatare (reducerea cheltuielilor inutile) si gasirea unei modalitati de a creste veniturile. De exemplu, prin investitii.

Ideea este ca, cu cat venitul tau este mai mare, cu atat cheltuielile ar trebui sa fie mai mici , astfel incat sa poti obtine suficient pentru a te pensiona rapid. Nu inseamna ca trebuie sa economisesti tot ce castigi si sa supravietuiesti cu foarte putin, dar, de exemplu, daca ai venituri din investitii sau un al doilea loc de munca, incearca sa economisesti cat mai mult in fondul tau de economii.

Cheia este ca ajungi intr-un punct in care nu trebuie sa stai intr-un loc de munca cu norma intreaga daca nu vrei, si exista cateva principii mai usoare pe care toata lumea le-ar putea adopta din aceasta metoda.

  • Incepeti sa planificati pensionarea – Cheia FIRE este sa ii ajutati pe tineri sa se gandeasca la pensionare, sa se pregateasca si sa stie ca trebuie sa inceapa sa economiseasca cat mai curand posibil pentru a avea succes.
  • Gasiti modalitati de a va reduce cheltuielile : Exista lucruri pe care nu le puteti elimina, dar trebuie sa analizati cheltuielile pe care le faceti si sa descoperiti care sunt lucrurile de care cu adevarat nu aveti nevoie sau pe care le-ati putea face in alt mod. De exemplu, nu mai cumparati cafea si incepeti sa o pregatiti acasa.
  • Cautati sa va cresteti veniturile : fie ca este vorba despre investitii, o afacere, lucrand ca freelancer in timpul liber sau orice va ajuta sa va cresteti economiile si sa aveti o stabilitate mai mare. Ideea este ca veniturile tale nu sufera prea mult daca iesi la pensie sau daca iti pierzi locul de munca.
  • Economisirea si investitia ar trebui sa fie o prioritate – FIRE spune ca economisirea si investitia ar trebui sa fie o parte importanta a stilului tau de viata si nu doar pentru pensionare, deoarece ajuta la asigurarea unei perne pentru situatii de urgenta si iti ofera o mai mare liniste sufleteasca stiind ca vei fi protejat. daca se intampla ceva.
  • Nu depindeti de cardurile de credit – Cardurile de credit pot fi foarte utile, dar sunt si periculoase, deoarece va pot face sa acumulati o multime de datorii care va pot consuma o mare parte din venit in timp ce incercati sa le platiti.
  • Creati un cont de economii separat : separati-va economiile de contul fix, astfel incat sa evitati tentatia de a va folosi fondurile pentru lucruri de care nu aveti nevoie.