Climactericul sau maturitatea este un proces de reflectie si reinnoire cu experienta maturitatii si a energiei tineretii. Este un moment pe care specialistii l-au caracterizat ca fiind vital, deoarece reuneste cele mai bune dintre toate etapele femeii.

Un expert in acest subiect ne spune cum putem face fata acestor tipuri de provocari, atat emotionale, cat si fizice.

· Aproximativ cat dureaza de la menopauza pana la postmenopauza? Menopauza este oprirea permanenta a menstruatiei . Postmenopauza este definita ca perioada de la un an de la sosirea menopauzei pana la varsta de 65 de ani. Tinand cont de faptul ca varsta medie de aparitie a menopauzei este in jur de 50 de ani.

· Cat de mult afecteaza schimbarile hormonale si fizice din timpul climatericului activitatea sexuala a unei femei? Activitatea sexualapoate fi afectata de 2 aspecte principale: in primul rand, lipsa hormonilor produce o scadere a lubrifierii vaginale si aceasta poate afecta tulburarile dureroase in timpul actului sexual. Celalalt aspect este asociat cu o scadere a dorintei sexuale, care este cauzata de o scadere a testosteronului , un hormon care actioneaza la nivelul creierului, imbunatatind fanteziile sexuale, dorinta sexuala si raspunsul orgasmic.

· Exista vreun fel de „semne” sau indicatii cu care femeile se pot identifica ca suntem aproape de sosirea menopauzei? Exista o serie de schimbari inainte de sosirea menopauzei. Initial apar modificari ale ciclurilor menstruale, cum ar fi cicluri mai sporadice, scaderea volumului menstruatiei si schimbari de dispozitie in unele ocazii.

· Ce se intampla cu femeile care sufera o interventie chirurgicala la o varsta foarte frageda sau inainte de menopauza? Pot sa simta/trece prin schimbarile tipice acelei etape? Menopauza apare atunci cand functia ovariana scade, indiferent daca uterul este sau nu conservat . Deci, daca o femeie isi pierde uterul inainte de debutul menopauzei, dar isi pastreaza ovarele, va experimenta aceleasi simptome asociate menopauzei ca si cum si-ar fi retinut uterul.

· Cat de adevarata este teoria despre pierderea de energie si fitness in timpul climatericului? Este adevarat, dar nu pentru toate femeile. Pierderea hormonala in menopauza poate afecta energia vitala, deoarece poate influenta scaderea unor neurotransmitatori din creier asociata cu mentinerea energiei vitale.

· Exista alimente care compenseaza lipsa de estrogen? Nici un aliment nu poate compensa lipsa de estrogen . Cu toate acestea, exista alimente care pot suplimenta estrogenul si contribuie cumva la un echilibru hormonal mai bun. Printre acestea, principalele sunt derivatii de soia, care au o activitate estrogenica partiala.

· Cum ne putem pregati pentru sosirea menopauzei? Cel mai important este sa mergi curand la medic, cu ani inainte de menopauza, pentru a avea un control general, a evalua riscurile individuale si a putea astfel implementa inca de la inceput strategii de prevenire pe termen lung. Insotit de aceasta, sa aiba obiceiuri de viata sanatoase in ceea ce priveste alimentatia precum consumul de multe fructe, legume, grasimi vegetale, alimente bogate in calciu precum produsele lactate etc. Un alt aspect important este efectuarea regulata a exercitiilor fizice de cel putin 3 ori pe saptamana, activitati recreative si intensificarea productiei intelectuale.· Cat de importanta este atitudinea pozitiva si negativa a femeii in timpul acestui proces?Mult. Atitudinea si stabilitatea emotionala influenteaza semnificativ experienta simptomelor si calitatea vietii in timpul menopauzei. Menopauza ar trebui conceputa ca o oportunitate in viata in care se castiga multe experiente placute si in care maturitatea permite femeilor sa faca diferenta intre ceea ce isi doresc si ceea ce pot face. Menopauza trebuie perceputa cu o conotatie pozitiva.· Ce fel de medicamente putem gasi pe piata nationala care sa ne ajute organismul in aceasta etapa? In tara noastra astazi avem o varietate de alternative farmacologice ca in majoritatea tarilor din lumea dezvoltata. Avem medicamente hormonalede diferite doze, compusi si cai de administrare. Medicamente non-hormonale, medicamente care pot actiona ca sau hormoni in unele organe si ca antihormoni in altele (SERM), medicamente de origine naturala cu activitate hormonala partiala (fitoestrogeni), medicamente care previn osteoporoza, vitamine pentru ingrijirea oaselor si diverse modalitati de calciu, printre altii.

· Este recomandat vreun tip de tratament naturist? Medicamentele naturiste sunt utile ca o completare a alimentatiei sanatoase si a activitatilor legate de imbunatatirea stilului de viata. Fitoestrogenii, acizii grasi omega 3, vitamine precum vitamina E si vitamina D , fac parte din cele mai utilizate alternative cu sprijin de eficacitate.