Cand vorbim despre Mercedes, amintim rolul sau revolutionar in cadrul industriei, fiind unul dintre producatorii de masini cei mai concentrati pe noile tehnologii care pot fi oferite utilizatorilor pentru a le oferi o experienta mai pura pe care cu greu o vor gasi in alta masina.

Acum, marca face un alt pas in viitor prezentand o tehnologie care va permite utilizatorilor sa-si conduca masina doar cu gandurile lor. 

Mercedes merge in viitor

In timp ce Elon Musk lucreaza la Neuralink , proiectul sau de dezvoltare a interfetei om-masina (permitand transmiterea si primirea informatiilor prin neurotehnologie), Mercedes Benz este, de asemenea, interesat de o tehnologie similara. Totusi, potrivit unui comunicat al companiei, acest lucru nu va necesita implanturi cerebrale, ci doar un mic dispozitiv care va fi plasat pe ceafa si care va putea recunoaste semnale care vor permite masinii sa efectueze miscari multiple. 

Ideea si conceptul au fost prezentate la IAA Mobility 2021, eveniment in care sunt prezentate inovatiile tehnologice din industria auto. In acest moment, majoritatea masinilor de ultima generatie includ deja asistenti digitali integrati in sistem, unele primind comenzi prin comenzi vocale. Cu toate acestea, Mercedes are o viziune diferita pentru viitor folosind doar mintea, masina fiind capabila sa inregistreze undele cerebrale. 

Potrivit declaratiei sale, Mercedes a dezvoltat un dispozitiv de interfata intre creier si computer, care consta din diferiti electrozi. Dispozitivul va fi plasat pe ceafa utilizatorului si va incepe sa citeasca undele cerebrale. Mai intai trebuie facuta o calibrare pentru a seta parametrii si, de fapt, este deja intr-un stadiu destul de avansat, deoarece Mercedes va face o prezentare in curand pentru a demonstra cum functioneaza. 

Daca acest dispozitiv este perfectionat si devine realitate, ar putea fi primul de acest fel care poate fi controlat cu mintea, chiar inaintea lui Tesla. Singurul lucru care i-ar cere „soferului” ar fi sa stea in Mercedes -ul sau , sa-si ajusteze dispozitivul, sa astepte ca acesta sa se calibreze si sa se gandeasca pur si simplu la mersul inainte si pe drum. 

Aceasta interfata functioneaza printr-o placa care va prezenta mai multe puncte, fiecare proiectat cu o functie specifica. Dupa ce a pus dispozitivul, utilizatorul va trebui sa se concentreze asupra punctului optiunii necesare, iar din cauza activitatii neuronale crescute, dispozitivul il va recunoaste si se va activa. De asemenea, cu aceste puncte se pare ca in interiorul masinii pot fi activate si alte optiuni pentru ca utilizatorul sa nu fie nevoit sa faca cu adevarat nimic. Acordati atentie drumului si folositi punctele. 

Potrivit raportului, tehnologia va fi integrata in Mercedes Vision AVTR, un concept car care a debutat la Consumer Electronics Show din Las Vegas anul trecut si este inspirat din filmul Avatar al lui James Cameron . Masina (numita Advance Vehicle Transformation ) este descrisa ca fiind viziunea echipei Mercedes pentru transport in viitor si este planificata sa includa tehnologie de acumulare compostabila, piele vegana si un inlocuitor complet pentru utilizarea plasticului. De asemenea, pentru a activa utilizatorul trebuie doar sa puna o mana pe volan si va fi recunoscut dupa ritmul cardiac. Potrivit companiei, este „viitorul transportului in care omul, natura si tehnologia sunt in armonie intre ele”.