Cercetarile de la Universitatea din Glasgow , Scotia, au efectuat un sondaj pe peste 2.000 de persoane din Marea Britanie. Li s-a cerut sa calculeze cantitatea de zahar dintr-o varietate de bauturi . Rezultatele au aratat ca multi participanti au supraestimat nivelul de calorii din bauturile racoritoare. Dar au subestimat nivelurile de bauturi considerate a fi sanatoase, cum ar fi smoothie-urile si sucuri de fructe.

Cercetatorii le-au cerut participantilor sa inregistreze obiceiurile saptamanale de consum al acestor bauturi. S-a constatat ca in medie o persoana consuma 3.144 de calorii pe saptamana in bauturi nealcoolice. Aceasta echivaleaza cu aproximativ 450 de calorii pe zi, aproape 25% din cantitatea zilnica recomandata pentru femei si aproape 20% din aportul caloric zilnic pentru barbati.

Dar ceea ce ii ingrijoreaza cel mai mult pe cercetatori este „ lipsa de cunostinte ” despre cat de mult zahar contin aceste produse.

Judecata „gresita”.

Sondajul a cerut participantilor sa calculeze cate lingurite de zahar contine fiecare bautura . Ei au crezut, de exemplu, ca sucul de rodie contine cu 18 lingurite mai putin zahar decat are de fapt. Oamenii au spus ca contine patru lingurite, cand de fapt continea 22.

Continutul caloric al sucurilor simple de mere si portocale si al bauturilor energizante cu cofeina a fost , de asemenea, subestimat . Respondentii au considerat, de asemenea, ca un shake de ciocolata contine sase lingurite de zahar si de fapt contine mai mult de 13,5 lingurite. Si o bautura energizanta cu portocale contine 16 lingurite de zahar, cu sapte mai mult decat isi dau seama oamenii. O lingurita este egala cu 4,2 grame de zahar.

Dupa cum subliniaza cercetatorii, sondajul arata ca convingerile despre continutul de calorii al acestor bauturi sunt „semnificativ gresite ”. Potrivit oamenilor de stiinta, nu este surprinzator ca multi participanti nu tin cont de continutul caloric al bauturilor lor atunci cand isi iau in considerare regimurile alimentare. In Marea Britanie, expertii recomanda ca adaosul de zahar – cel folosit pentru a indulci alimentele sau cel continut in bauturi racoritoare sau sucuri de fructe – sa nu depaseasca 10% din energia totala pe care o obtinem in alimentatia noastra. Aceasta inseamna aproximativ 50 de grame pe zi.

Cu toate acestea, jumatate dintre participantii care au recunoscut ca au consumat trei sau mai multe bauturi indulcite cu zahar pe zi au spus ca nu au compensat prin reducerea continutului de calorii din alimente . Cercetatorii avertizeaza ca consumul excesiv de bauturi racoritoare si bauturi dulci contribuie la obezitate si acesta este un factor de risc foarte important in dezvoltarea unor boli precum diabetul, hipertensiunea, bolile coronariene si bolile cerebrovasculare.

Dupa cum spune profesorul Naveed Sattar , care a condus studiul, „ceea ce bem poate fi la fel de rau pentru organism precum ceea ce mancam”. „Si nu exista nicio indoiala ca consumul de prea multe bauturi indulcite cu zahar poate contribui foarte mult la obezitatea abdominala”. „Unele varietati de bauturi, cum ar fi sucurile de fructe si smoothie-urile, care sunt percepute ca optiuni „sanatoase”, sunt bogate in zahar”. „Pentru multi oameni care se lupta cu greutatea lor, reducerea consumului de aceste bauturi si inlocuirea acestuia cu apa sau bauturi dietetice ar putea fi un obiectiv rezonabil pentru a ajuta la reducerea continutului lor caloric”, a adaugat cercetatorul.

La randul sau, Asociatia Britanica de Bauturi racoritoare subliniaza ca continutul de zahar din produsele sale nu este ascuns si ca aceste bauturi poarta etichete clare cu privire la continutul lor nutritional, inclusiv continutul caloric si de zahar.