Sarbatorile nationale se apropie si odata cu el, este inevitabil sa ne gandim la preparatele delicioase pe care de obicei le pregatim sau le cumparam pentru a sarbatori alaturi de familiile si prietenii nostri.

Cu toate acestea, este, de asemenea, obisnuit ca, cu atata sarbatoare, stomacurile noastre tind sa fie afectate cu un oarecare disconfort. Aceste neplaceri pot fi cauzate de boli gastrointestinale sau de stomac . Cunoaste-i pentru a le preveni.

Ce sunt bolile gastrointestinale sau de stomac?

Ele sunt unul dintre principalele motive pentru care oamenii merg la medic. 

Pe masura ce acestea devin din ce in ce mai frecvente, este important sa le identificam cauzele si simptomele pentru a le diagnostica in timp util si pentru a le oferi un tratament adecvat.

Este un proces de infectie sau o deficienta care afecteaza organele sistemului digestiv. Acestea se pot datora diferitelor cauze:

 • Actiunea microorganismelor, cum ar fi bacteriile, virusurile si parazitii.
 • Consumul de alimente preparate in conditii insalubre sau care provoaca sensibilitate sau intoleranta.
 • Consumul de medicamente care pot avea reactii adverse la nivelul sistemului digestiv.

Desi sunt in mare parte procese benigne, bolile stomacale si gastrointestinale sunt incomode si, uneori, invalidante. Mai mult, atunci cand nu sunt diagnosticate in timp util, pot avea consecinte grave, precum leziuni sau disfunctii ale unor organe.

Acestea sunt cele mai comune

Exista numeroase boli care afecteaza organele sistemului digestiv. Cele mai comune sunt:

 • indigestie sau dispepsie Este senzatia imediata de satietate care vine cu durerea in partea centrala a abdomenului si este insotita de inflamatie, aciditate sau varsaturi. Poate fi din cauza intolerantei la unele alimente, cum ar fi laptele.
 • Gastrita. Este inflamatia mucoasei care captuseste peretii stomacului. Simptomele sale pot varia de la durere in stomac pana la varsaturi. In cazuri severe sau infectioase poate provoca aparitia de ulcere.
 • Sindromul intestinului iritabil . Este tulburarea pe care medicii o diagnosticheaza cel mai frecvent.1 Este o alterare a functionarii intestinului care provoaca disconfort abdominal recurent, insotit de diaree sau constipatie. Persoanele care sufera de aceasta prezinta intoleranta la unele alimente din cauza substantelor pe care le contin. Printre cele mai frecvente se numara lactoza, fructoza si cofeina.
 • Reflux. Este o reactie caracterizata prin faptul ca continutul gastric „se face inapoi” prin esofag. Se datoreaza consumului unor alimente, in principal produse lactate, si apare frecvent dupa masa si noaptea.

Pe langa aceste boli, exista si altele, cum ar fi boala celiaca , constipatia, parazitismul, pancreatita cronica si holera. Exista si cele care afecteaza functiile ficatului, cum ar fi diferitele tipuri de hepatita si ficatul gras.

Cum sa tratezi bolile gastrointestinale sau de stomac?

Cele mai frecvente tratamente se bazeaza pe schimbarea dietei, obiceiurile alimentare igienice si administrarea de medicamente. In ceea ce priveste acestea din urma, cele mai utilizate sunt:

 • Antibiotice: pentru combaterea infectiilor bacteriene.
 • Antiacide: unele au aluminiu si magneziu pentru a-si prelungi actiunea impotriva indigestiei si refluxului.
 • Antiemetice: reduc greata si varsaturile.
 • Antiinflamatoare: reduc simptomele inflamatiei intestinale.
 • Antispastice: ajuta la relaxarea spasmelor musculare netede.