Medicamentele cu proprietati mucolitice si expectorante, cum ar fi labromhexina, sunt utilizate ca tratamente pentru afectiuni si boli respiratorii, reducand simptomele si permitand eliminarea congestiei.

In articolul urmator vom vorbi in detaliu despre bromhexina, principalele sale utilizari in tratamentele medicale , posibilele efecte secundare si contraindicatii. 

Ce este bromhexina?

Bromhexina este un medicament cu proprietati mucolitice care reduce vascozitatea, facilitand astfel eliminarea flegmei din organism. Clorhidratul de bromhexina este ingredientul activ al acestui medicament, actionand asupra simptomelor de disconfort respirator. 

Trebuie remarcat faptul ca bromhexina este un medicament pe cale orala, deci se prezinta sub forma de tablete si solutii, unde doza recomandata este de 2,5 ml la fiecare 8 ore la copii si de 10 ml la adulti. 

Pentru ce se utilizeaza bromhexina?

Bromhexina, datorita calitatilor sale datorate ingredientului sau activ, este un medicament indicat in principal pentru afectiuni respiratorii . Iata utilizarile sale:

1. Bronsita si traheobronsita

Bronsita si traheobronsita sunt boli care inflameaza mucoasa bronsica si produc o mucoasa groasa, ceea ce face respiratia mai dificila. 

De evidentiat: Utilizarea bromhexinei ca tratament permite diluarea mucusului si deci expulzarea lui mai usor, reducandu-i astfel simptomele si disconfortul. (1) 

2. Pneumonie

Pneumonia este o boala de natura infectioasa, care produce inflamarea sacilor de aer din unul sau ambii plamani, care provoaca simptome precum tuse cu flegma, febra si dificultati de respiratie. 

Trebuie sa stiti: utilizarea bromhexinei ca un complement in tratament va reduce simptomele si va permite recuperarea eficienta a pacientilor . (Doua)

3. Astmul bronsic

Astmul bronsic este o inflamatie a cailor respiratorii, care provoaca dificultati de respiratie. Folosirea bromhexinei ca tratament reduce inflamatia si permite reducerea riscurilor si a posibilelor complicatii, datorita eficacitatii si efectului expectorant. (3)

4. Raceli si gripa

Gripa sunt infectii virale care afecteaza gatul, nasul si plamanii, producand congestie, dureri musculare si secretii nazale ca simptome principale. 

Nota: Proprietatea expectoranta a bromhexinei va permite expulzarea mucusului si ameliorarea simptomelor. (4)

Efecte secundare ale bromhexinei

Toate medicamentele au stipulate posibile efecte secundare, care pot aparea in timpul tratamentului medical. Le mentionam mai jos pe cele ale bromhexinei pentru contemplare:

  • Varsaturi, greata si diaree.
  • Durere in abdomen. 
  • Bronhospasm (ingustarea bronhiilor).  
  • Urticarie (eruptie cutanata).

Important: Daca aveti reactii adverse si simptomele nu dispar atunci cand opriti tratamentul, ar trebui sa consultati un medic pentru informatii.

Contraindicatii ale bromhexinei

Contraindicatiile sunt factori de care trebuie sa tinem cont, pentru a reduce riscul de efecte adverse in timpul tratamentelor medicale. Le amintim mai jos pe cele ale bromhexinei: 

  • Nu indicati daca pacientul are o alergie sau hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.
  • Nu indicati daca se suspecteaza sarcina sau daca alaptati.
  • Nu indicati daca pacientul are insuficienta renala sau insuficienta hepatica severa.

Trebuie sa stii: Este important sa mentionezi istoricul medical, pentru ca indicatia tratamentului sa fie adecvata si pertinenta. 

Concluzii cheie

  • Bromhexina este un medicament mucolitic si expectorant, care reduce vascozitatea secretiilor si, prin urmare, creste volumul expulzat.
  • Este un produs care are o linie de administrare orala in tablete si solutii.
  • Formularea si compozitia bromhexinei au ca ingredient activ clorhidratul de bromhexina. 
  • Bromhexina este un medicament care se completeaza cu antibiotice, in bolile pulmonare si alte boli respiratorii de natura infectioasa.