O noua zi, un nou scandal tehnologic, de data aceasta este un virus WhatsApp care, conform rapoartelor, a infectat peste 25 de milioane de telefoane din intreaga lume, tari precum Statele Unite, Australia, India, Pakistan, Bangladesh si Regatul Unit. Regatul a fost cel mai afectat.

Datele noastre nu sunt in siguranta pe internet, difuzoarele inteligente ne spioneaza (si oamenii asculta tot ce spunem), iar oricine are cunostinte de baza (sau nu atat de elementare) ne poate pune fata intr-un videoclip porno. Internetul si tehnologia nu au reusit niciodata sa ne asigure securitatea si confidentialitatea si orice aplicatie pe care o descarcam poate fi folosita impotriva noastra.

Apple nu are, sau aproape deloc, virusi, dar nu este cazul pentru Android si, conform companiei de securitate cibernetica Check Point , milioane de telefoane Android (a fost scutit Huawei?) au fost infectate de un nou virus numit Agent Smith (in onoarea lui). ticalosul din Matrix care ne-a invatat cum functioneaza si se raspandesc virusii informatici).

Potrivit rapoartelor, peste 25 de milioane de telefoane au fost afectate de acest Malware care inlocuieste aplicatii precum WhatsApp cu versiuni infectate care afiseaza reclame.

Cum functioneaza?

Expertii spun ca agentul Smith profita de „slabiciunile” din sistem pentru a gasi un punct de acces la telefoane. Virusul se deghizeaza intr-o aplicatie Google obisnuita si inlocuieste aplicatiile utilizatorilor cu versiuni rau intentionate fara stirea acestora. De aceea este esential sa actualizati la cea mai recenta versiune a sistemului de operare.

Odata inauntru, virusul afiseaza reclame frauduloase care incearca sa pacaleasca si sa fure utilizatorii si poate fi folosit si pentru furtul de date, acreditarile bancare si interceptarea informatiilor sensibile sau private.

„Malware-ul ataca in tacere aplicatiile instalate de utilizator, ceea ce face ca utilizatorii obisnuiti Android sa combata singuri aceste amenintari”, a declarat Jonathan Shimonovich , seful departamentului de cercetare pentru detectarea amenintarilor mobile la Check Point. Software Technologies.

Potrivit Check Point, este posibil ca virusul sa fi fost creat de o companie din China, cu sediul in Guangzhou si, desi primele victime au aparut in Pakistan si Bangladesh , cazuri sunt deja raportate in intreaga lume.

Cum sa stii daca esti infectat?

Cel mai clar semn ca Agent Smith este pe telefonul tau este aparitia reclamelor in momente ciudate (cum ar fi la deschiderea unei aplicatii), aplicatiile normale si WhatsApp nu fac niciodata acest lucru, de fapt, nu ar trebui sa aiba reclame.

Pentru a o elimina, conform celor spuse de Check Point pentru Forbes , trebuie sa mergeti la setarile Android, sa intrati in sectiunea de notificari si aplicatii si sa cautati aplicatii cu nume ciudate (Google Installer For U este una dintre ele), sa o selectati si sa o dezinstalati acolo .moment.

Poate fi prevenit

Nu exista intr-adevar o modalitate de a-ti „proteja” telefonul, mai rau daca poti lua masuri de precautie care sa-l faca mai putin vulnerabil si sa eviti deschiderea usii unor atacuri viitoare. Pentru aceasta, este important sa descarcati aplicatii doar din magazinele oficiale si de incredere, asta pentru ca magazinele terte nu au masurile de securitate necesare pentru a bloca aplicatiile care au Malware, virusi sau o serie de reclame frauduloase menite sa va fure informatiile. sau banii tai.

Cu siguranta acesta nu va fi ultimul virus care ataca telefoanele Android , dar asta nu inseamna ca nu poti face nimic pentru a-l evita, trebuie doar sa fii atent, sa eviti tot ce pare suspect si sa confirmi toate detaliile inainte de a descarca o aplicatie. .nou.