Filmele romantice au intotdeauna o latura complicata, fie pentru ca nu este reciproca, fie cea tipica de a gasi „omul potrivit la momentul nepotrivit”. Dar poti invata multe despre subiect prin cinematograf, cum ar fi lectiile de dragoste pe care le inveti cand vezi filmul „Parca ar fi prima data”. 

O poveste cu si produsa de Adam Sandler, care joaca rolul unui biolog marin pe nume Henry. Intr-o zi, merge la o cafenea pentru micul dejun si o intalneste pe Lucy (Drew Barrymore), de care ajunge sa se indragosteasca. Ideea este ca are o problema cu pierderea memoriei pe termen scurt, asa ca nu-si aminteste sa-l fi intalnit. 

Asa ca, Henry isi pune sarcina de a o castiga in fiecare zi, iar in cazul in care nu ati vazut-o, nu va voi spune restul filmului. A iesit in 2004, iar de atunci ne-a facut sa radem, sa plangem si sa suspinam de cateva ori. Dar, mai presus de toate, ne lasa cu o multime de lectii despre ce este cu adevarat dragostea adevarata. 

1. Dragostea este hranita in fiecare zi 

Multi au conceptia gresita ca gasirea unui partener este un scop de viata, asa ca, gasindu-i si casatorindu-se, se simt in siguranta sa urmareasca urmatorul obiectiv. Adica uita adevaratul sens al iubirii pe cineva. Acest film ne invata ca, indiferent de cati ani ati fost impreuna, dragostea este hranita in fiecare zi si nu este niciodata luata de la sine inteles. 

2. Cu cine vrei sa fii, va fi 

Uneori ne agatam foarte mult de ideea iubitoare pe care o avem despre o anumita persoana, pana in punctul de a le justifica lipsa de interes cu argumente slabe carora le acordam prea multa importanta. Acest lucru va raneste doar stima de sine, iubirea de sine si sanatatea mintala. Adevarul este ca cine vrea sa fie cu tine, pur si simplu este si nu va exista nicio distanta foarte mare, sau lipsa de memorie, care sa-l tina departe de tine. 

3. Dragostea nu este intotdeauna usoara 

Din ce lectii inveti „ca si cum ar fi prima data” (Fragment din filmul „Ca si cum ar fi prima data”, 2004)

Avem un obicei prost de a gandi in extreme. Sunt cei care cred ca dragostea trebuie sa doara pentru a fi adevarata, in timp ce altii spun ca se intampla pur si simplu, fara efort. Adevarul este ca nu este intotdeauna usor, de exemplu, Henry a vrut sa o faca pe Lucy sa se indragosteasca in fiecare zi din cauza starii sale mentale. 

4. Familia ta nu stie intotdeauna ce este mai bine pentru tine. 

Tatal si fratele lui Lucy aveau o rutina care sa o impiedice sa-si dea seama de starea ei. Dar acest stil de viata era obositor pentru ei si foarte limitator pentru ea. Uneori, cunoasterea iubirii adevarate merita riscul, chiar daca exista posibilitatea de a pleca cu inima zdrobita  sau, in cazul tau, de a rupe iluzia in care ai trait. 

5. Este inutil sa incerci sa protejezi inima celuilalt 

La un moment dat in film, Lucy isi incheie relatia cu Henry, deoarece nu vrea sa-l „lanteasca” la „mizeria” de a fi partenerul cuiva in starea lui. Cu toate acestea, acest lucru a dus doar la doua inimi frante. Fiecare persoana este libera sa aleaga daca se alatura sau nu luptei tale, indiferent de cati demoni se afla impotriva lui. Cand vrei sa iei decizia pentru partenerul tau, singurul lucru ramas este doua fiinte cu sufletul in bucati.