Prietenie sau sex?

Ai fost vreodata pus in situatia de a alege intre prietenie sau sex? Ai avut vreodata o prietena/un prieten extrem de apropiata(a), cu care puteai vorbi despre orice, cu care ieseai des la o cafea sau la o bere, va povesteati unul altuia despre viata voastra si va amuzati? Si s-a intamplat intr-o zi sa te gandesti cum ar fi daca ati face mai mult? Cand esti foarte apropiat de o persoana de sex opus pe care o gasesti atractiva, inevitabil va aparea si acest gand: cum ar fi sexul? Daca va intelegeti atat de bine si va potriviti in atat de multe puncte de vedere si sexul ar putea fi grozav!

Ce ai ales? Prietenie sau sex? Daca ai ales sexul, atunci ai experimentat pe propria piele ideea acestui articol: nimic bun nu poate iesi cand doi prieteni ajung in pat! Dupa o noapte de sex, cei doi prieteni nu vor mai sti cum sa-si defineasca relatia si ce limite va avea ea de acum incolo, nu vor sti cum sa se comporte unul cu altul si ce asteptari are celalalt de la el. Incet-incet, oricat s-ar stradui sa uite noaptea de pomina, relatia lor se va raci. Daca ai ales prietenia, nu ai pierdut nimic in mod teoretic, ai ramas doar cu un gand ascuns „ce-ar fi fost daca”… Dar ai facut alegerea potrivita!

Sigur, probabil ca ai vazut o groaza de filme romantice in care personajele au de ales intre prietenie sau sex si ajung pana la urma in pat, apoi nu vorbesc o perioada de timp, dar sfarsesc prin a realiza ca sunt nebuni unul dupa altul! Dar viata nu este un film, mai ales nu un film romantic! In viata nu exista happy-end-uri atat de previzibile si multumitoare, in viata totul are consecintele sale.

Gandindu-te la prietenie sau sex, poate ti-a venit ideea ca puteti fi „friends with benefits”: nici o implicare emotionala, nici o complicatie, doar o prietenie condimentata din cand in cand cu cate o partida de sex! In teorie, ideea este minunata, insa in practica apar doua probleme. Una ar fi ca se va ajunge probabil la situatia in care unul dintre voi va vrea mai mult, in timp ce celalalt nu! Unul se va gandi ca daca tot va intelegeti de minune, va distrati impreuna si mai este si sexul grozav, de ce nu ati avea o relatie?! Si cum poti fi prieten cu cineva care isi doreste mai mult?

A doua problema ar aparea in momentul in care unul dintre voi chiar va incepe o relatie cu altcineva: atunci, celalalt va simti confuzie, o gelozie mai mult sau mai putin accentuata si totul se va schimba. Gelozia este inevitabila: oricat de neimplicati emotionali ati fi, sexul regulat cu cineva creeaza o intimitate intre acele persoane si odata ce una dintre ele isi gaseste un nou partener de sex cu care incepe si o relatie amoroasa, celalalt se va simti abandonat si singur. Si iarasi, prietenia va avea de suferit!

Dar daca nu vrei sa alegi intre prietenie sau sex, ci chiar vrei sa incepi o adevarata relatie amoroasa cu prietena/prietenul tau? In aceasta situatie, trebuie in primul rand sa stii clar ce vrea si celalalt. Daca celalalt nu se afla in aceeasi situatie ca tine, atunci te-ai intors la problema numarul unu prezentata aici, tu in rolul celui care vrea, dar nu poate avea! Insa daca se pare ca amandoi ati vrea sa incercati o relatie adevarata de cuplu, trebuie iarasi sa te opresti sa te gandesti cu atentie. Sigur, ca amic(a) este minunat(a)! Dar cum va fi ca partener de cuplu? Poate stii deja asta din ce ti-a povestit: te vezi pe tine intr-o relatie serioasa cu ea/el?

Si chiar daca te vezi in relatia aceasta, mai gandeste-te: nu mai este vorba sa alegi intre prietenie sau sex, este ceva mult mai important, transformi o prietenie in ceva total diferit! Dar problema este: cum ramane cu fiorul primelor intalniri, emotia de a-l cunoaste pe celalalt, misterul de la inceput? Tu deja il cunosti pe celalalt mai bine decat oricine, stii chiar si unele detalii de care te-ai lipsi bucuros/bucuroasa! Voi nu va veti bucura practic de perioada cea mai romantica si incantatoare a unei relatii: cea in care incepi sa-ti cunosti partenerul, iti dai seama cine este si ce vrea de la viata, ii cunosti personalitatea si trupul. Voi ati sarit direct la stadiul in care stiti tot ce este important unul despre altul, singurul lucru ramas mister fiind sexul! Dar chiar si despre cum ar fi sexul stii unele detalii din povestirile intre prieteni de altadata!

Sigur, primele partide de sex pot fi grozave deoarece in sfarsit o/il vezi in aceasta ipostaza, experimentati impreuna si altceva, si aveti acel fior ca faceti ceva interzis! Sau pot fi ingrozitoare exact din acelasi motiv: o/il vezi in alta ipostaza si te gandesti continuu ca asta este amica/amicul tau care luna trecuta iti povestea despre ce toxinfectie alimentara a avut si cum o/il stresau intestinele! Oricum ar fi primele partide de sex – reusite sau oribile – veti trece si peste aceasta etapa si va veti trezi in situatia unui cuplu cu ani vechime, pe cand voi aveti o relatie de trei luni! Stiati dinainte totul unul despre celalalt, aveati dinainte porecle si tabieturi comune, acum s-a adaugat sexul si ce a iesit din combinatie? Slabe sanse sa fi iesit o relatie de vis!

Prietenie sau sex? Exista o vorba: un barbat si o femeie nu pot fi niciodata doar prieteni! Va aparea la un moment dat atractia sexuala. Nu este pe deplin adevarat: un barbat si o femeie pot fi prieteni, atat timp cat fie nu exista strop de atractie sexuala intre ei, fie aceasta atractie este tinuta sub control de sentimentele pentru propriii parteneri de viata. Altfel spus, fie sa va considerati urati cu spume, fie sa aveti fiecare o relatie armonioasa de cuplu cu alti parteneri, si prietenia va fi in siguranta!