Ultimul an in romanele de fictiune si fantezie a cunoscut un amestec binevenit de voci de debut si favorite care s-au intors. In timp ce fictiunea este adesea vazuta ca o forma de evadare, cele mai bune povesti abordeaza adesea preocuparile si anxietatile din lumea reala. OrasulCiteste.ro iti prezinta un top al celor mai bune carti de fictiune din acest an.

Dragonflight de Anne McCaffrey

Povestea unei tinere care a fost recrutata pentru a se lega telepatic cu o regina dragon pentru a-si conduce poporul in lupta este o carte preferata in randul cititorilor de toate varstele. McCaffrey a fost prima femeie care a castigat premiile Hugo si Nebula – si nu degeaba.

Dune: Editie Deluxe de Frank Herbert

Prima regula a lui Dune este: nu cititi intreaga serie. Viziunea hipnotica a lui Frank Herbert despre un viitor indepartat feudal, modelat de puterile care schimba mintea unei substante numite mirodenii, centrata pe planeta Arrakis, unde mirul este condus, este un clasic popular si in ziua de azi.

Frankenstein de Mary Shelley

Desi este un clasic gotic indiscutabil, Frankenstein-ul lui Mary Shelley se numara printre primele si cele mai pure exemple ale genului science fiction. Ar fi dificil sa supraestimam influenta lui Frankenstein si impactul sau enorm atat asupra literaturii, cat si asupra culturii pop. In cei 200 de ani de la publicarea sa initiala, ADN-ul narativ al povestii lui Victor Frankenstein si al creaturii sale poate fi gasit in nenumaratele povesti care au urmat in treapta sa considerabila.

The Gone World de Tom Sweterlitsch

Cand un Navy SEAL isi ucide familia si dispare, un agent NCIS este insarcinat sa stabileasca daca infractiunea este sau nu legata de Terminus: un eveniment misterios de distrugere a lumii intalnit de o echipa secreta de top a calatorilor timpului guvernamental. Aceasta opera intunecata de fictiune stiintifica poate ca este noua, dar este pe lista de lecturi extraordinare.

The Handmaid’s Tale de Margaret Atwood

America a cazut, lasand in locul sau Republica Galaad, un stat teocratic, cu o slabiciune fatala: o natalitate scazuta. Tematori de ceea ce va aduce viitorul, conducerea exclusiv masculina a Galaadului a inrobit femeile fertile sa poarte copii. Offred este una dintre aceste femei: o servitoare. Aceasta este povestea ei. The Handmaid’s Tale este un clasic peren al literaturii feministe si este baza pentru seria Hulu cu acelasi nume.

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy de Douglas Adams

Pentru audacitatea absurda, imaginatia, bombastul si distractia pura, Ghidul Autostrazitorului este greu de invins. Este o aventura extrem de ireverenta si salbatic imaginativa care se limiteaza la stiintele traditionale. Este o satira cu un pur umor absurdist, totul cu o vena de cinism si o logica interna surprinzator de ferma. Practic, nu exista nimic asemanator cu Ghidul Autostrazitorului si ar trebui sa-l cititi cu adevarat.

How to Live Safely in a Science Fictional Universe de Charles Yu

Charles Yu isi cauta tatal prin timp-spatiu cuantic, in timp ce isi indeplineste meseria de tehnician de calatorie in timp – ajutand la salvarea oamenilor dupa ce calatoriile in timp au inceput sa mearga prost. Ajutat de un caine inexistent si de un sistem de operare cu probleme de stima de sine, calatoria sa de a-si gasi tatal disparut este uneori hilara, provocatoare de gandire si cu adevarat imbucuratoare.

Jurassic Park de Michael Crichton

Puterea stiintei si rolul ei in descoperire se afla in centrul marii stiinte fictive. In centrul sau, Jurassic Park se intreaba cum umanitatea detine puterea stiintei in timp ce creeaza o poveste plina de actiune, plina de personaje care incearca doar sa supravietuiasca stiintei.