Problemele la nivelul sistemului circulator sunt frecvente si pot cauza diverse probleme de sanatate. De aceea este important sa eliminam din alimentatie aceste 4 alimente care afecteaza circulatia sangelui. Astfel evitam eventualele leziuni ale arterelor si venelor.

Sistemul circulator este esential pentru viata si este alcatuit din inima, un set de vene si artere prin care se misca sangele. Are mai multe functii esentiale, printre cele principale iese in evidenta transportul oxigenului si nutrientilor, motiv pentru care intervine si in eliminarea deseurilor din organism. 

Exista mai multi factori care au legatura directa cu problemele de circulatie, printre principalii se numara obiceiurile proaste precum consumul excesiv de alcool, fumatul, afectiuni particulare precum nivelurile ridicate de colesterol in sange si hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea sau supraponderalitatea. , niveluri ridicate de stres si factori ereditari, cum ar fi antecedentele familiale de ateroscleroza.

O dieta bogata in grasimi, zaharuri si unele minerale este daunatoare vaselor si fluxului sanguin normal. Dar nu numai alimentele influenteaza starea buna a sistemului circulator. Cunoastem alte aspecte si obiceiuri de viata sanatoase care ajuta la imbunatatirea acestuia. 

In ceea ce priveste alimentatia, exista alimente care, datorita compozitiei si proprietatilor lor medicinale, sunt un mare aliat pentru reducerea inflamatiei si accelerarea fluxului sanguin, totusi exista si alte grupe care sunt legate de efectele lor negative.

1. Alimente bogate in sodiu

S-au facut multe despre efectele nocive asupra sanatatii ale unei diete bogate in sodiu si sare. Adevarul este ca atunci cand acest mineral este din abundenta in dieta afecteaza direct sanatatea cardiovasculara si sistemul circulator, acest mineral afecteaza atat arterele, cat si cele mai mici vase. In acelasi timp, sodiul este una dintre principalele cauze ale retentiei de lichide si se caracterizeaza prin faptul ca este o afectiune cu care creste volumul sangelui. Acest lucru este direct legat de cresterea tensiunii arteriale si de deteriorarea peretilor vasculari. De aceea, una dintre recomandarile fundamentale pentru imbunatatirea circulatiei consta in eliminarea completa a consumului de alimente bogate in sodiu, printre care se remarca: alimentele procesate, fast-food-urile, gustarile sarate,

2. Carne rosie si procesata

In ultimii ani s-a spus mult despre consecintele consumului excesiv de carne rosie, acestea fiind legate de o crestere a dezvoltarii bolilor degenerative precum cancerul, afectiunile cardiovasculare, obezitatea si diabetul. Aportul sau este legat de afectiunile cardiace si are ca rezultat probleme in circulatia sangelui, totusi in functie de tipul de procesare exista unele mai daunatoare decat altele. De altfel, exista un studiu in care se verifica relatia directa dintre consumul de carne rosie procesata si circulatia proasta, iar pe cale de consecinta, aceasta duce la afectiuni cardiace. Ce se intampla este ca sunt alimente bogate in sodiu si diversi aditivi, in acelasi timp sunt alimente bogate in grasimi saturate, foarte calorice si cu valoare nutritiva scazuta. 

3. Alimente bogate in grasimi hidrogenate

Grasimile sunt necesare pentru buna functionare a organismului, totusi este de o importanta vitala sa alegeti consumul de surse sanatoase precum nucile, uleiul de masline, pestele gras si avocado. Cu toate acestea, lipidele care apartin familiei acizilor grasi trans sunt ingrijoratoare pentru sanatate, asta pentru ca grasimile hidrogenate sunt legate de cresterea nivelului de colesterol si trigliceride din sange. Excesul de lipide nocive din fluxul sanguin are ca rezultat alterari ale circulatiei sanguine, agraveaza oxigenarea si afecteaza sosirea nutrientilor in toate celulele organismului. De fapt, conform informatiilor dezvaluite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), acest tip de grasime ar trebui sa fie doar o parte din 1% din aportul total de energie zilnic. Cea mai buna modalitate de a evita consumul acestuia este eliminarea aportului de tot felul de produse industriale, in special alimente precum margarinele vegetale, tot felul de produse de patiserie si produse de panificatie precum fursecuri, chifle, prajituri si fast-food-uri.

4. Zaharuri

Consumul de zaharuri adaugate este unul dintre principalii si cei mai frecventi dusmani ai sanatatii, printre principalele sale consecinte negative se numara efectele asupra greutatii corporale, sanatatii dentare, starii de spirit si bineinteles a sanatatii inimii. Sunt alimente cu valoare nutritiva zero si cu un aport caloric ridicat. Consumul excesiv de zahar este, de asemenea, legat de consecinte negative asupra nivelului de glucoza din sange, ceea ce creste riscul de diabet. Acest lucru duce la deteriorarea integritatii peretilor arteriali si venosi, devin mai fragili si mai putin functionali. Este esential sa evitati consumul de bauturi racoritoare, tot felul de bauturi zaharoase, prajituri, dulciuri, inghetata, alimente procesate si fast-food.