Exista oameni foarte muncitori, dar, desi sunt dedicati si harnici in munca lor, nu au niciodata succes financiar. Exista si cei care, in ciuda faptului ca incearca din rasputeri sa gaseasca dragostea, esueaza mereu, indiferent de ceea ce fac.

Ceea ce a descoperit germanul Bert Hellinger a fost ca toate aspectele vietii noastre sunt o consecinta a ordinii familiei, a sistemului caruia ii apartinem de la gestatie, pana dincolo de moarte. „Asta pentru ca intr-un sistem familial fiecare dintre membrii sai este conectat cu ceilalti: vii, morti, cei pe care i-au cunoscut si cei pe care nu i-au cunoscut niciodata ; in special cei care sunt exclusi, uitati sau tratati nedrept”, explica Ingala Robl in cartea sa „Constelatii familiale, pentru prosperitate si abundenta”.

Si ca orice sistem, are reguli. Incalcarea lor este succesul sau esecul vietii noastre si, chiar mai important, a generatiilor viitoare. Si acele reguli sunt putine, dar clare si puternice, pe care Rocio Hernandez, psiholog si constelator , ne ajuta sa le explicam :

1. Ocupati un loc: cu totii ne nastem intr-o pozitie: copii, batrani, minori, mass-media si fiecare. are o responsabilitate care adauga mai multe obligatii de-a lungul anilor, pentru ca mai tarziu putem fi soti, parinti, nepoti. Important este sa-l accepti.

2. Pastreaza acel loc: o expresie de genul „tatal este tatal si fiul este fiul” pare evidenta, dar uneori se vede ca in fata incapacitatii de reactie a parintilor sau a unei atitudini de victima, copiii isi asuma rolul de protector, de ingrijitor, de a face viata mai usoara parintilor sai si, in schimbul ajutorului, acel fiu modifica intregul sistem. Citeste si: „Invataturile de familie pe care ni le da mama lui James Rodriguez”

3. Uitarea si excluderea: un fiu gay care nu este acceptat de parinti, un avort spontan sau provocat care este uitat, un tata respins de copii. Fiecare are locul lui si rolul sau valoros care nu se va schimba nici macar cu moartea, de aceea trebuie respectat.

4. A sti sa daruim si sa primim: uneori ne simtim generosi daruind si daruind, dar cand vine vorba de a primi suntem umili si refuzam. Eroare! Daca vrei sa ai succes in viata ta, accepta dragostea care ti se ofera, complimentele, recunoasterea. Meriti ce ti se intampla. Daca nu deschizi bratele la viata, nu-ti va mai aduce nimic.

Si care sunt consecintele incalcarii acestor legi?Rocio Hernandez explica: „Copiii nu sunt localizati in generatia lor. Mi se intampla ca parintii sa se consulte pentru ca copilul lor nu pare sa se adapteze la mediul lor, de parca si-ar fi cautat locul. La intrebarea, vreunul dintre cei doi parinti a avut o pierdere? Raspunsul aproape sigur este „da”. Copiii au intotdeauna o ordine, primul este primul si al doilea este al doilea. Parintii din inimile lor trebuie sa ofere un loc copilului nenascut.”Citeste si: ‘Hai sa vorbim despre ordinele familiei’

Consecintele acestor miscari gresite in sistem sunt dragostea, problemele economice, de sanatate etc. Dar, uneori, la stramosii nostri s-au intamplat aceste situatii, iar consecintele sunt traite de generatiile ulterioare. Si pentru ochii nostri care nu este vizibil, nu stim de ce exista un tipar in viata noastra care se repeta chiar daca incercam sa-l schimbam.

Cauzele „isi au originea in istoria stramosilor nostri. Doar accesand aceste dinamice ascunse, inconstiente, prin constientizarea, putem recunoaste originea si gasim o solutie. Acest lucru este posibil datorita constelatiilor familiale.

Care sunt constelatiile?O tehnica accesibila, scurta si atat de puternica incat pare magica, fara a avea de-a face cu ea. Pentru aceasta, un constelator care a fost instruit in materie realizeaza o experienta cu un grup de oameni care reprezinta oameni din familia constelatiei. Energia sistemului persoanei trece catre cei care o reprezinta si acolo, puteti vedea ce spune inconstient sistemul prin gesturi corporale, senzatii si emotii care sunt trezite.

„Ceea ce Hellinger a dezvoltat este o procedura eficienta pentru rezolvarea unei game largi de probleme recurente in familii si in grupuri umane, cum ar fi comportamente, boli si evenimente care se repeta generatie dupa generatie”.

Constellar este sa cunoastem originea problemei care transcende intelegerea noastra, este sa punem membrii sistemului inapoi la locul lor si sa vedem cum se schimba viata.