Relatii toxice , le cunoastem cu totii, le-am avut cu totii, chiar am avut mai mult decat ne-am dori si nu exista nimic care sa ne asigure ca nu ne vom mai intalni in viata, dar exista o modalitate de a le identifica si un cateva lucruri Ce poti face pentru a scapa de ei si a-i impiedica sa-ti suga dorinta de a trai?
Toate relatiile sunt complicate (Disney te-a mintit, sau cel putin ti-a ascuns faptul ca nimic nu este perfect si vei avea mereu probleme de rezolvat), asa ca vei gasi sfaturi peste tot pentru a-ti face un bun final. Luptele fac parte din viata si putina gelozie si crizele de furie nu au ucis niciodata pe nimeni, dar exista o limita tolerabila care, odata depasita, transforma o relatie in ceva mai toxic decat reactorul care a explodat la Cernobil (nu iti va da cancer sau otravire cu radiatii). , dar o sa te distrezi foarte rau).
Nu toate luptele sunt semn ca esti intr-o relatie toxica, sunt probleme care apar din cauza convietuirii dar care nu sunt ceva de pe cealalta lume si pot fi rezolvate usor (daca nu ai fi atat de mandru si ai vorbit despre lucruri inainte de a exploda ), dar daca exista cateva semne, actiuni si atitudini care (sa le spunem lumini rosii, precum cele din anuntul „ochi, atentie”, va amintiti?) practic tipa „relatie toxica” peste tot.
Care sunt semnele pentru a identifica relatiile toxice?
In cartea sa Toxic People (este din 1995, dar actuala si astazi) dr. Lillian Glass , expert in comunicare si psihologie, spune ca o relatie toxica (ea a inventat termenul, asa ca stie despre ce vorbeste) este orice relatie in pe care cei implicati nu se sustin intre ei, mereu apar conflicte, cineva cauta mereu sa-i faca rau celuilalt, este prea competitiv si nu exista respect (cu siguranta ca au venit deja in minte unele nume).
Ross Geller si Rachel Green, de exemplu, sunt standardul relatiilor toxice (desi nu intotdeauna), mai ales cand Rachel o convinge pe iubita lui Ross sa-i tunda tot parul astfel incat acesta sa o paraseasca sau cand Ross continua sa-l acuze pe Ross. Rachel sa nu-l insele. cu unul dintre colegii ei, desi ea ii spune ca nu e nimic intre ei.
Glass spune ca toate relatiile au momentele lor bune si rele, dar o relatie toxica este constant rea si epuizanta (si uneori singura optiune este sa evadezi), vremurile rele devin mai mult decat cele bune. Aceste relatii sunt daunatoare din punct de vedere fizic, emotional si psihic pentru oamenii care le traiesc si nu se aplica doar tematicii romantice (poti avea prieteni toxici si trebuie sa le aplici chiar acum metoda Marie Kondo , cu siguranta nu o fac. sa-ti aduca fericire).
Cel mai clar semn al unei relatii toxice este atunci cand o persoana cauta in mod constant sa slabeasca sau sa faca rau celeilalte persoane (si nu trebuie sa-ti arunce scrumiera in cap pentru a-ti face rau, poate fi psihologic). Glass spune ca acestea pot fi rezultatul unei potriviri proaste (cum ar fi atunci cand sunt doi oameni excesiv de controlati sau pretentiosi in aceeasi relatie), sau de a ajunge la o persoana pretentioasa care isi descarca toate problemele emotionale si mentale pe cineva mai vulnerabil.
Cand nu exista echilibru, mediul poate deveni toxic foarte repede, asta genereaza un sentiment constant de a nu fi multumit de relatie, te face sa te simti trist, suparat, anxios si chiar resemnat, in cazurile cele mai extreme pot exista si unele mod de violenta, abuz sau hartuire ca semne clare ale ceva toxic . Schimbarile negative ale starii tale mentale (s-ar putea sa ai depresie sau anxietate ca urmare), stima de sine si personalitatea (daca ai devenit un hater peste noapte, poate fi vina prietenilor tai toxici) sunt, de asemenea, semnale rosii. Expertii spun ca ar trebui sa fii atent la preocuparile celorlalti prieteni si familie (nu, nu sunt gelosi pe relatia ta, sunt ingrijorati ca esti cu un psihopat care te consuma incet).
Expertul Mark Manson spune ca exista cel putin 6 puncte care sunt semnale rosii.
- Relatia are un punctaj . Aceasta inseamna ca cealalta persoana te invinovateste in mod constant pentru probleme si foloseste incidentele trecute unul impotriva celuilalt.
- Totul este pasiv-agresiv . Lucrurile nu se mai spun, dar sunt mici agresiuni si semne ca ceva nu este in regula.
- Relatia cu ostatici . Indoieste angajamentul, fa santaj emotional sau foloseste un incident pentru a da vina pe celalalt pentru ceea ce este gresit.
- Invinovatiti-va partenerul pentru propriile emotii . Ceea ce simti nu are intotdeauna legatura cu cealalta persoana, dar intr-o relatie toxica exista intotdeauna o modalitate de a spune ca tot ce este gresit se intampla pentru ca cealalta persoana nu este la fel de angajata.
- Gelozie extrema . Sa te enervezi cand cealalta persoana vorbeste, sta aproape de cineva si primeste mesaje private este un semn rau.
- „Cumparati” solutiile . Cadourile, florile sau detaliile grandioase nu sunt o solutie, dar multi o folosesc pentru a atrage atentia asupra altceva.
Ce sa faci in aceste cazuri?
Cand incepi sa observi toate aceste semne, este timpul sa actionezi. Pentru ca lucrurile sa se imbunatateasca cu adevarat, expertii spun ca ambii oameni trebuie sa fie dispusi sa se schimbe , sa-si recunoasca si sa lucreze la problemele lor si sa urmareasca o comunicare mai sanatoasa si mai transparenta.
Dar, daca lucrurile nu se vor schimba in mod clar in relatia toxica si nu exista nicio intentie de imbunatatire, atunci cea mai buna optiune este sa blochezi acea persoana si sa o indepartezi complet din viata ta, sa nu o urmaresti pe retelele de socializare si sa o blochezi din a ta. , intreruperea comunicarii este esentiala, important este si sa discutati cu restul prietenilor tai, astfel incat acestia sa fie constienti de situatie si sa nu ajunga sa invite accidental acea persoana la urmatoarea intalnire de familie.
Glass spune ca este important sa incerci sa rezolvi problema si sa incerci sa intelegi ce face acea persoana toxica inainte de a lua o decizie, dar daca crezi ca nu exista nicio modalitate de a o rezolva, ar trebui sa fugi imediat (si sa nu-i dai sansa sa sa te convinga vorbind, nu este momentul sa fii politicos, nimeni nu te va invinovati ca ai lasat-o sa vorbeasca singura).
Dupa cum spune Dua Lipa (da, nu ne judeca) exista 3 reguli (mai multe) pe care ar trebui sa le urmezi mereu, sa nu-i raspunzi la telefon, sa nu o inviti si orice ai face, nu cadea in vechile obiceiuri. stii ca asta nu te va duce la nimic bun.