1. Care sunt principalele dependente ale tinerilor si adultilor? Principalele dependente, care in psihiatrie se numesc Tulburari legate de substante (TRS), implica doua substante legale: alcoolul si nicotina, alcoolul fiind cel care genereaza cel mai grav tablou, atat din punct de vedere al morbiditatii, cat si al mortalitatii.

 2. Care considerati ca sunt principalii factori care provoaca tulburari de alimentatie la tineri?  Exista numerosi factori implicati in geneza Tulburarilor Alimentare (DE), care afecteaza in principal populatia tanara. Pe de o parte, exista variabile genetice, experientele traumatice din copilarie si adolescenta (inclusiv abuz fizic si sexual) si, pe de alta parte, variabile socio-culturale, printre care se numara preeminenta media audiovizuala in viata. -societate numita „goala”, in contextul asa-numitei „modernitati lichide”.

 3. In statistica, cine sufera mai mult de aceste boli (populatie, sex, varsta)? RRT afecteaza in principal barbatii, intre 15 si 35 de ani; ACT pentru femei, de asemenea, intre 15 si 35 de ani. Se spune ca TCA-urile sunt „fata feminina” a SDB, in contextul asa-numitelor „patologii de vid”

 4. Care sunt principalele simptome pentru a descoperi ca un membru al familiei sufera de aceasta boala? In tulburarile de alimentatie, pacientii tind sa se izoleze, sa restrictioneze alimentatia (cu scuze repetate, de exemplu acuzand dureri de stomac), sa evite mesele (tot cu scuze repetate, cum ar fi mancatul in alta parte), sa petreaca mult timp in baie dupa aceea mancand si fiind foarte iritabil. In RSD, pacientii tind sa stea singuri pana tarziu, sa-si paraseasca prieteniile obisnuite pentru a incepe sa iasa cu „prieteni noi”, au dificultati in indeplinirea cerintelor activitatilor lor academice sau profesionale, tind sa fie foarte iritabili si sa ramana blocati camera lui multa vreme. 

5. Exista un leac?Da, intelegerea prin vindecare a conceptului Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care este realizarea integralitatii biopsihosociale. Este obiectivul care se cauta in orice tratament, chiar daca nu este simplu.

 6. Pot suferi de o recidiva? Da, cel mai frecvent este ca acest lucru sa apara atunci cand pacientul intrerupe tratamentul, pentru ca se simte mai bine si considera ca nu mai are nevoie.

 7. Cum pot fi ajutati de acasa persoanele care sufera de aceste tulburari?  Principalul lucru sunt 2 aspecte: dialog sincer, direct si cautarea unui loc specializat in ingrijirea acestor pacienti (acesti pacienti tind sa nu se imbunatateasca in locurile in care nu se efectueaza ingrijiri specializate si interdisciplinare)

 8. Adultii sufera de aceste tulburari si de ce tip? Da, sunt din ce in ce mai multi adulti cu afectiuni cronice (atat tulburari de alimentatie, cat si TRS). In ceea ce priveste tipul de afectiune de care sufera, in cazul TCA, cea mai frecventa este denumita Binge Eating Disorder iar, in cazul TRS, cea mai frecventa afectiune este cea legata de consumul de alcool si nicotina (nedistingand prin aceasta). ultimul caz al populatiei mai tinere, diferenta in aceasta populatie este ca incidenta tulburarilor legate de alte substante, cum ar fi cocaina, marijuana, LSD, printre altele) este mai mica.

 9. Explicati mitul frumusetii si relatia acestuia cu dependentele Este foarte lung de explicat, dar pentru a rezuma s-ar putea spune ca, in fata vidului cultural al modernitatii noastre „lichide” actuale, cei care au suferit experiente traumatice si/sau probleme cu caracteristici analoge tind sa caute frumusetea si ceea ce este legat de acesta. , solutia, precum si o evadare, la multe dintre problemele sale principale (aceasta este o cautare in principal inconstienta). Intrucat aceasta solutie nu este in mod evident posibila pe aceasta cale, cautarea devine o obsesie, intarita la randul sau de utilitatea ei ca evadare (preocuparea principala devine acum imaginea corporala si nu problema de baza), lucru care se vede clar in TCA-uri. . In cazul TRS, abuzul sau dependenta de substante ocupa un loc similar cu cel al frumusetii, generand o situatie analoga,

 10. Poate fi prevenita aceasta boala? Da, sunt deja numeroase ateliere care au avut loc in scoli care reduc incidenta acestor afectiuni; La fel, exista lucrari care arata ca anumite comportamente la domiciliu reduc si probabilitatea aparitiei acestor Tulburari, precum dialogul intra-familial, neavand copilul sa petreaca mai mult de 2 ore singur in fata televizorului, a PC-ului sau a altui dispozitiv similar. , anumite obiceiuri alimentare ale parintilor etc.

11. Aceasta boala este ereditara? Desi exista variabile genetice care pot facilita aparitia acestor afectiuni, acestea nu sunt ereditare precum culoarea parului, inaltimea sau culoarea pielii, deoarece exista multi alti factori care influenteaza geneza acestor tabele grave (cum ar fi experientele din copilarie si variabilele socioculturale). mentionat anterior).