De unde venim si incotro mergem sunt cele doua intrebari de baza ale existentei omului. Totusi, aceasta cale -in general- nu este singura. Partenerul nostru este in care gasim compania ideala pentru aceasta calatorie . Dar pe masura ce oamenii se schimba, curte si casatorii, de asemenea. Pentru a reusi in dragoste si pentru a face fata transformarilor, nu trebuie sa uitam sa avem grija de cei trei piloni ai unei vieti in doi: noi insine, persoana de langa noi si relatia.

A iubi nu inseamna doar a-ti dori, ci mai presus de toate a-ti intelege partenerul. Din acest motiv, este esential sa stim unde ne aflam pentru a intelege, mai tarziu, incotro merge cuplul. Desi nu toate relatiile sunt identice, exista 5 etape care se repeta de obicei in majoritatea cazurilor. Vizualizarea locatiei va poate ajuta sa evoluati. Tu in care esti?

1. Infatuarea

Este proiectia ideala a unui partener -constient si inconstient- pe care toti o facem din acei oameni care ne cuceresc. Te afli intr-o stare emotionala placuta pentru ca ai gasit un partener cu care sa imparti viata. Este momentul de cea mai mare atractie si devotament. Lumea este culoarea trandafirilor.

2. „Trebuie sa ne cunoastem mai mult”

Dupa artificii, relatia devine mai reala si mai putin idealizata. Este timpul sa luam decizii cu privire la cuplu si la evolutia acestora. E timpul sa ne cunoastem mai bine, sa descoperim defecte si virtuti si sa construim proiecte impreuna. Ascultarea si intelegerea celuilalt sunt cheile pentru construirea unor fundatii de durata.

3. „Ceva nu este in regula”

Mici, medii sau mari. Primele crize reflecta trecerea timpului si uzura anumitor coduri. Nu inseamna sa amesteci si sa daruiesti din nou, dar inseamna sa regandesti anumite lucruri pe care cuplul sa le investeasca in construirea increderii, pasiunii si prieteniei. Sa stai sa vorbesti si sa pui totul pe masa este cea mai buna optiune.

4. Stabilitate

Ei spun ca ceea ce nu ucide, intareste, iar in relatiile de doi se intampla acelasi lucru. Depasita criza, cuplul tinde sa se intareasca. A te cunoaste mai bine si a-ti rezolva problemele impreuna este cel mai bun mod de a te bucura de aceasta etapa. Totusi, nu confundati stabilitatea cu linistea: pasul cu pasul este mai bun cu echilibrul, seninatatea si intimitatea.

5. Inertie

„A fi a fi” este cea mai grava boala pentru orice cuplu. Indiferenta si asteptarea vesnica ca „timpul sa-si faca treaba” nu ajuta la rezolvarea problemelor sau la construirea in perechi. Nevoia de a inova cu factori externi precum excursiile, hobby-urile comune sau noptile de iesire poate fi o propunere excelenta pentru a transforma timpul in placere. Daca dragostea s-a stins cu adevarat si nu este doar o chestiune de uzura, a te desparti este o alta optiune.

Cu siguranta te vei identifica cu unul dintre aceste cicluri. Lucrul bun este sa nu ne ancoram in nicio etapa care ne doare si ne impiedica sa crestem.

Dupa prima data de indragostire, relatiile devin mai intime dar si mai automate, mai rutinice. In timp ce, dupa cum se spune, pasiunea nu poate dura pentru totdeauna, putem cultiva entuziasmul. Cateva sfaturi pentru a va ajuta sa obtineti acest lucru:

Munca cu fractiune de norma: dupa o zi lunga de munca, sa lasam afara problemele biroului pentru a avea grija mai mult de noi, de legatura.

Faceti dragoste si, de asemenea, faceti sex: pentru ca cuplul sa continue cu mister, entuziasm, surprize, cauta sa echilibreze angajamentul si responsabilitatea cu jocul si emotia la nivel sexual. Pastreaza erotismul in viata.

Cresteti stima de sine: sa scapam de complexele fizice si emotionale care ne limiteaza adesea. Sa fim constienti, amandoi, cat de norocosi suntem sa ne avem unul pe celalalt.

Creati distanta: nicio relatie, cu sau fara convietuire si oricat de lunga ar fi, implica sa nu mai aveti momente de singuratate. Prin urmare, este bine sa stabilim spatii fizice si intelectuale care apartin doar fiecaruia dintre noi pentru a spori intimitatea si timpul impreuna.

Arata si nu arata: confortul excesiv este dusmanul pasiunii si al poftei. Din acest motiv, specialistii recomanda mentinerea interesului pentru celalalt in viata; avand grija de noi, pregatindu-ne si aprinzand ori de cate ori putem flacara infatuarii primului timp de curte.

Idealizeaza in masura lui: orice film romantic va parea o iubire perfecta, foarte departe de cea pe care o traim zilnic. Cu toate acestea, realitatea este netaiata si needitata: asteptarile nerealiste despre relatia voastra pot fi auto-invins. Bucura-te de dragoste fara ca „darurile” sa te prinda.