Cum sa iti convingi seful sa spuna DA!

Foarte multi dintre noi ne dorim un sef maleabil si dragut, cu care sa putem comunica si care sa fie de partea noastra. Insa, dupa putin timp ne trezim din acest vis frumos ca sa dam de realitatea cruda: sefi duri, care nu vor sa auda de cererile sau de parerile noastre. Pana acum nimic iesit din comun, insa ar trebui sa stii cum sa pui problema atunci cand iti doresti o marire de salariu, un program mai flexibil sau cateva zile libere. Sa vedem cum ne putem convinge seful sa spuna da!

Pregateste-te inainte de discutie. Inainte de orice discutie fata-n fata cu seful pregateste-te alaturi de un coleg sau o prietena. Lasa rusinea si teama de-o parte si discuta calm ceea ce iti doresti. Pregateste-te si pentru cel mai neplacut raspuns pe care ti-l poate da seful tau si nu reactiona in consecinta (in cazul in care seful reactioneaza urat spune-i ca ii intelegi punctul de vedere, ridica-te si paraseste biroul).

Argumente. Nicio dezbatere sau discutie nu poate fi castigata daca nu ai argumente care sa te sustina. Asadar, gandeste-te la toate intrebarile pe care ti le-ar putea pune seful tau si gaseste un raspuns favorabil pentru fiecare.

Strategie. Fa-ti o strategie care sa se muleze pe firea sefului tau. De exemplu, daca el este un om mai vulcanic, nu te comporta si tu la fel, deoarece nu veti ajunge nicaieri, din contra este posibil sa il enervezi mai tare. Totodata, trebuie sa ti cont ca daca cerinta iti va fi aprobata, cel mai probabil va trebui sa faci si tu anumite compromisuri, asa ca gandeste-te dinainte ce este dispusa sa faci (poate vrei 2 zile libere, insa seful iti va cere saptamana viitoare sa stai cu o ora mai mult la birou).

Gaseste momentul oportun. Gasirea momentului oportun este poate cea mai grea provocare. Urmareste-ti seful si vezi cand este cel mai bine dispus, deoarece atunci cand sunt binedispusi oamenii au tendinta sa accepte mai usor o cerere sau rugaminte. Daca vine dimineata cu zambetul pe buze atunci este momentul oportun sa actionezi. Puteti avea o discutie de 15 minute dimineata, in timp ce va beti cafeaua.

Vorbeste cu tact si diplomatie. Felul in care ii vorbesti este de asemenea foarte important. Nu trebuie niciodata sa ridici tonul, sa te rastesti sau sa oftezi in fata sefului. Chiar daca raspunsurile lui sunt ironice si i-ai putea raspunde la fel, abtine-te si cauta sa ii raspunzi cu tact si diplomatie la orice intrebare.

Sfaturi de urmat:

– daca vrei o marire de salariu, afla mai intai care este salariul mediu pentru munca pe care o prestezi si experienta pe care o ai;

– fa o lista cu reusitele tale care i-au adus un plus companiei (financiar sau din punct de vedere al marcii);

– atunci cand vrei sa ai o intalnire cu seful, programeaz-o. Seful tau poate avea alte intalniri, iar tu nu iti permiti sa fii intrerupta in timpul discutiei;

– nu te plange de programul prea incarcat pe care il ai si nici nu te compara cu alti colegi, asta nu ajuta niciodata;

– daca lucrezi pe vanzari, cea mai buna salarizare este cea pe baza de comisionare. In acest fel si tu vei fi mult mai concentrata asupra job-ului, iar la sfarsit vei primi un salariu care sa reflecte abilitatile de vanzare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *