Deoarece tot mai multe femei iau anticonceptionale fara a consulta medicul inainte, miturile despre acestea se transmit de la o persoana la alta. La nivel mondial, peste 100 de milioane de femei folosesc ca metada de contraceptie anticonceptionalele, insa nu toate stiu si adevarul despre miturile care se ascund in spatele ambalajului. Sa vedem care sunt cele mai raspandite mituri si adevarul despre ele.

Trebuie sa faci pauza de la anticonceptionale din cand in cand. Foarte multe femei cred ca o pauza de o luna este suficienta pentru a elimina toti hormonii care s-au strans in organism dupa luni de zile de anticonceptionale. Total gresit! Nu ai niciun motiv intemeiat sa faci pauze decat atunci cand iti doresti un copil, iar in acest caz ar trebui sa renunti la pastile cu cel putin 6 luni inaintea conceperii lui, pentru ca organismul tau sa fie “eliberat” de hormonii anticonceptionalelor. In rest, o pauza de o luna nu iti creste fertilitatea.

Daca faci sex in saptamana de pauza vei ramane insarcinata. In general pilulule se iau 21 de zile, apoi se face o pauza de 7 zile inainte de a incepe un nou blister (asta doar in cazul anticonceptionalelor care nu au si pastile pentru ultimele 7 zile din luna). In aceasta scurta perioada, chiar daca nu mai iei anticonceptionale, esti protejata impotriva unei sarcini nedorite. Anticonceptionalele se iau in fiecare zi (timp de 21 de zile, apoi 7 pauza) si te protejeaza complet, la orice ora si in orice zi a saptamanii, chiar si cand esti la menstruatie.

Pilulele se iau daca ai afectiuni. Este adevarat ca medicul iti poate recomanda sa iei anticonceptionale (pentru o perioada scurta de timp) daca vrea sa iti trateze o anumita afectiune cu ajutorul hormonilor din pilule, insa asta nu inseamna ca pentru orice boala iti va prescrie acelasi lucru. Pilula nu te fereste de cheaguri sau de accidente vasculare cerebrale, si iti poate afecta ficatul pe termen lung.

Pilulele ingrasa. Poate cel mai raspandit mit despre pilule, este acela ca pilulele duc la kilograme in plus. Nimic mai fals, pilulele nu cresc pofta de mancare sau depunerile de grasime din organism, acestea depind doar de stilul tau alimentar.

Daca iei pastille nu trebuie sa mai ai menstruatie. Total gresit, ar trebui sa ai mentruatie in fiecare luna, foarte regulat. Lipsa menstruatiei poate indica o problema a organismului, asa ca ar trebui sa faci o vizita medicului ginecolog si sa vezi daca pilulele pe care le iei sunt bune pentru organismul tau.

Anticonceptionalele luate pentru mult timp afecteaza fertilitatea. Inca se mai fac cercetari cu privire la aceasta tema, insa pana acum niciun studiu nu a demonstrat ca pilulele ar mai avea vreun efect asupra fertilitatii, o data ce au fost intrerupte.

Daca ai peste 35 de ani nu mai poti lua pilule. Fals! Pilulele pot fi luate pana la menopauza de catre orice femeie nefumatoare si care nu are probleme de sanatate.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here