Igiena personala si intima este importanta pentru fiinta umana. De-a lungul anilor, tot mai multe persoane au apelat la mijloace diferite, cu un singur scop, pentru a obtine o curatenie adecvata in zonele lor intime.

Acest lucru are insa dezavantajele sale, deoarece multe curatari ale zonelor genitale sunt efectuate cu produse daunatoare sanatatii, foarte daunatoare si ireparabile, cum ar fi deteriorarea PH-ului corect sau a PH-ului fiziologic.

Din acest motiv, in acest articol vom afla despre dusurile vaginale si care sunt efectele sale asupra sanatatii femeilor, adica asupra fetelor si femeilor adulte.

Ce este un dus vaginal?

Dusul, spus in termeni simpli, este un proces de curatare a zonei vaginale la femei, care se face cu apa si alte produse de igiena, pentru a curata si a face vaginul sa arate diferit din interior, eliminand si mirosurile neplacute.

Acest proces se face manual, la alegere, deoarece dusurile vaginale pot fi achizitionate in pachete care sunt deja pre-amestecate cu substante chimice sau alte produse, cum ar fi apa cu otet, sodiu si chiar iod.

Important: Conform mai multor studii specifice, „Unii cercetatori au descoperit ca dusul vaginal modifica protectia normala a florei vaginale, determinand femeile sa dezvolte vaginoza bacteriana”. (1)

Opinii medicale cu privire la dusurile vaginale

Comunitatea medicala este foarte impotriva dusurilor, nu o recomanda din cauza numarului de germeni, microbi si boli virale sau cu transmitere sexuala care pot fi dobandite cu aceste produse. da

In acest sens, institutii precum Colegiul Obstetricienilor si Ginecologilor din Statele Unite (2), avertizeaza ca utilizarea dusurilor vaginale creste riscul de a suferi de cancer uterin si de boli precum HIV.

In timp ce personalitati medicale precum Elise Ross (3), sunt responsabile de promovarea educatiei, mentionand ca vaginul este un organ de autocuratare , pentru care nu este necesara manipularea externa , deoarece modifica functionarea si elimina hormonii importanti din vagin.

Efecte asociate cu dusurile

Efectele dusurilor vaginale sunt foarte negative , rezultatele sunt variate si majoritatea pacientilor bolnavi cu o viata sexuala inactiva au de obicei dusurile vaginale ca cauza. Iata cele mai vizibile efecte:

Vaginosis bacteriana

Este principala consecinta a folosirii dusurilor vaginale, vaginoza bacteriana este un virus care dezechilibreaza functionarea florei vaginului si a tot ceea ce il inconjoara.

Provoaca lichid vaginal, un miros foarte putred si de cele mai multe ori pot fi asimptomatice. Acest lucru afecteaza, de asemenea, colul uterin si scade PH-ul corect in organism, deoarece este legat de Gardnerella vaginalis .

Nota: Datorita unui studiu, se stie ca „Exista controverse in randul autorilor ca BV este o infectie cu transmitere sexuala (ITS), deoarece poate fi intalnita la femeile inactive sexual”. (4)

Boala inflamatorie pelvina

Este o patologie foarte neobisnuita , este o boala care este insotita de abcese ale trompelor si ovarelor si inflamatii ale tractului vaginal. Este cauzata de ciuperci si bacterii care provoaca inflamatii si iritatii. Apare adesea din cauza actului sexual neprotejat, alterand si echilibrul sexual delicat.

Infectii cu transmitere sexuala

In principal, dusurile vaginale este un mijloc usor de trecere a bolilor cu transmitere sexuala, nu numai HIV, ci si altele precum hepatita, gonoreea si chiar herpesul vaginal. Sunt unele dintre cele mai cunoscute boli care pot fi dobandite cu aceste metode, care servesc drept cutie surpriza.

Iritatie si uscaciune vaginala

Iritatia nu este in urma, deoarece este cauza bolii inflamatorii pelvine si poate fi, de asemenea, dureroasa si inconfortabila. In timp ce, pe de alta parte, poate provoca si uscaciune vaginala, acea problema legata de putin mucus din vagin, leziuni ale tractului urinar si chiar arsuri in sistemul uterin.

Dificultati in sarcina

Bolile, ciupercile si bacteriile, pot fi transmise unui fat sau bebelus in curs de dezvoltare, daca sunt folosite dispozitive de dus. Ceea ce poate fi daunator pentru nenascut in timp ce se afla in uter.

Risc crescut de cancer

Dusul, asa cum am mentionat mai sus, poate creste riscul de cancer de uter sau vagin in general, o problema care poate fi foarte grava daca nu este tratata corespunzator. Poate fi insotita de sangerare in urina, dureri pelvine si umflaturi ciudate.

Cum sa mentii igiena intima in siguranta?

Exista multe alternative de mentinere a igienei intime , in siguranta si fara a recurge la metode externe care pot fi agresive. Aceste mijloace sunt usor de aplicat si pot fi facute din confortul casei, doar incercati-le:

Spalati in mod regulat exteriorul cu apa calduta

Ar trebui sa va obisnuiti sa va spalati organele genitale cu apa calda, mai ales pe exterior, deoarece acest tip de apa dreneaza toti microbii si germenii care exista in mediu sau pe care ii gasiti in locuri precum toaleta.

Evitati utilizarea produselor cu parfum

Produsele de aromatizare, chiar si parfumurile care se folosesc direct in vagin, nu este o recomandare foarte ideala, este un organ sensibil, parfumurile contin acizi si substante chimice care pot irita peretii mucoasei vaginului, infectand-o si provoacand inflamatii. Evita-le complet.

Evitati sa purtati haine foarte stramte

Imbracamintea stramta poate deteriora peretii vaginului si buzele exterioare ale vaginului , purtarea de imbracaminte confortabila si usoara nu este acelasi lucru cu a purta haine extrem de stramte, ganditi-va la confortul si sanatatea dumneavoastra, inainte de o aparitie inutila.

Purtati lenjerie de corp din bumbac

Obisnuieste-te, cel putin in timpul programului de lucru, sa porti articole vestimentare sau lenjerie din bumbac sau o textura super confortabila si placuta. Pentru a nu pune presiune asupra vaginului, fara a-i deteriora buzele si a mentine confortul sau buna functionare a acestui organ.

Utilizati metode de bariera pentru a evita infectia

Metodele de bariera sunt un bun mijloc de protectie pentru a preveni trecerea infectiilor . Desi sanatatea intima este decizia fiecaruia, iar corpul este al tau, ar trebui macar sa ai in vedere un mijloc de protectie precum prezervativele, pentru a preveni patrunderea microorganismelor sau bacteriilor.

Mergeti la medic daca este necesar

Daca ai vreo problema cu igiena zonei tale intime, nu ezita sa suni si sa vizitezi un medic, in special un ginecolog.

Toate acestea in cazul in care aveti putine informatii despre utilizarea personala a unui dus vaginal sau ca ati mai folosit unul si prezentati simptome incomode.