Creierul este un organ foarte complex, deoarece cuprinde (in putin sub 1500 de grame de tesut) tot ceea ce simtim si gandim, ceea ce dorim si credem despre lumea din jurul nostru si despre noi insine. De aceea a generat intotdeauna o fascinatie enorma si ca o cunoastem putin mai bine in fiecare zi.

In mod traditional, barbatilor si femeilor li s-au atribuit diferite moduri de a actiona si de a simti , care, desi ar putea raspunde la discrepante in conditionarea sociala, au fost un stimulent pentru a explora posibilele dimorfisme in structura si functia creierului lor.

Cercetarile care au fost efectuate de-a lungul anilor nu au fost lipsite de controverse, deoarece sunt pline de constatari confuze si contradictorii. Atat de mult, incat si astazi este greu de luat de la sine inteles ca oricare dintre ele poate face obiectul unui consens global; sau considerat ca un factor explicativ substantial pentru diferentele cognitiv-afective, atitudinale si comportamentale intre sexe.

Cu toate acestea, in acest articol vom explora rezultatele care au anumite dovezi in acest domeniu al cunoasterii stiintifice, fara a uita ca fiecare dintre ele este inca in studiu pentru o viitoare ajustare a plauzibilitatii si a sferei sale. Sa analizam diferentele dintre creierul barbatilor si al femeilor prin acest rezumat al celor mai importante descoperiri.

Diferentele dintre creierul barbatilor si al femeilor

Cand comparam creierul ambelor sexe, unul dintre detaliile care este evident este ca creierul masculin este semnificativ mai mare si mai greu decat creierul feminin . In medie, volumul sau este de 1.260 cm cubi, in timp ce al lor ajunge la aproximativ 1.130. Se estimeaza ca creierul masculin este cu 10% mai mare si ca cantareste intre 10% si 12% mai mult. Acest fapt se datoreaza faptului ca marimea corpului unuia si celuilalt este si ea diferita, pana la punctul in care controlul unei astfel de variabile devine o comparatie proportionala a diferentei absolute dintre creiere (care nu este legata de inteligenta sau de orice alta functie) . cognitive).

Daca observam substanta cenusie si substanta alba la subiectii de ambele sexe (numarul total de celule nervoase, respectiv conexiuni sinaptice), devine vizibil ca barbatul are cu pana la 6,5% mai multi neuroni si ca femeia are cu 10% mai multi neuroni. .mai multe „retele” (precum si compactarea neuronala superioara in anumite zone). Aceste date indica un dimorfism notabil atribuit sexului, cu o claritate mai mare in anumite regiuni ale parenchimului cerebral (dupa cum va fi detaliat in capitolele urmatoare).

O nuanta interesanta este ca „ajustarea” celor doua creiere in functie de greutatea corporala precipita o inversare a acestui efect, in asa fel incat barbatii sa aiba mai multe conexiuni sinaptice, iar femeile mai multa concentrare si numar de neuroni. Studiile recente in acest sens incep sa puna sub semnul intrebarii faptul (acceptat in mod traditional) ca fie sexul are o cantitate mai mare de astfel de celule sau conexiunile lor, motiv pentru care nu sunt date coroborate.

Observarea libera a creierului arata o densitate mai mare a corpului calos in randul femeilor . O astfel de structura este compusa dintr-un manunchi de fibre nervoase care are functia de a uni emisferele, facilitand interactiunea si colaborarea reciproca. Aceasta zona, situata chiar in profunzimea organului, este esentiala in multiple sarcini zilnice pentru care ar fi necesara prelucrarea „integrata” a informatiilor.

Din acest motiv, a aparut ca o constatare prin care sa se sustina o presupusa lateralitate mai mare la barbati (inteles ca controlul fiecarei jumatati a corpului de catre partea opusa a creierului si specializarea emisferelor), in ciuda faptului ca este un fapt. asta nu este pe deplin de acord. Exista si lucrari care asociaza aceeasi conectivitate cu o capacitate mai mare de contact cu emotiile si cu o anumita susceptibilitate de a suferi de depresie (mai frecventa la femei).

Observand tocmai ambele emisfere, se observa usoare diferente in stanga (mai mare la barbati) si in dreapta (care este egala cu opusul ei in cazul femeilor) , ceea ce a oferit sprijin empiric ideii traditionale a disonantelor intre sexe. pe dimensiuni precum limbajul sau prelucrarea spatiala.

Tocmai in ceea ce priveste capacitatea verbala, s-a constatat o diferenta pentru volumul si dimensiunea planului temporal (cu 11% mai mare la femei), structura posterioara cortexului auditiv implicata in dezvoltarea neurologica a functiilor cognitive relative la utilizarea si invatarea. a unei limbi. Asimetria mai mare la barbati explica tendinta lor spre specializarea emisferica, in contrast cu „holismul” tipic femeilor (functii cognitive mai distribuite).

In ceea ce priveste circumvolutiile si fisurile (pliurile pe care creierul le prezinta la exterior) s-a constatat ca comisura anterioara este cu 12% mai extinsa la femei. Se crede ca serveste la conectarea lobilor temporali ai emisferelor peste linia mediana, facilitand interactiunea lor la cei nascuti fara corpus calos (ageneza). De asemenea, stim ca girusul postcentral este cu 10% mai pronuntat in randul femeilor, ceea ce ar fi asociat cu procesarea centrala a vibratiilor si a functiilor motorii fine.

In ceea ce priveste lobii cerebrali, exista dovezi privind prezenta accentuata a neuronilor in neocortexul temporal al barbatilor, desi datele sunt inversate in regiunea posterioara, unde femeile au in medie un numar mai mare de neuroni (recunoasterea limbajului vorbit si perceptia fetelor). ). Pe de alta parte, lobul parietal inferior este mai gros la barbati (in special in emisfera stanga) si este legat de abilitatile spatiale/matematice (conexiunea intre partile unui obiect, rotatia tridimensionala, perceptia vitezei si a tempoului sau a distantei). estimare).

In cele din urma, unele structuri ale lobului frontal, cum ar fi cortexul orbitofrontal sau altele, sunt mai groase in randul femeilor (care participa la dezvoltarea functiilor cognitive superioare si la inhibarea centrala a actelor impulsive).

Structuri si functie specifice

In cele ce urmeaza vom vedea care sunt regiunile specifice pentru care sunt recunoscute unele diferente intre barbati si femei . Acestea sunt in general diferente subtile, care sunt estimate in medie, fara a avea in vedere ca procesele neuroplastice ale fiintei umane sunt supuse experientei sale si circumstantelor mediului in care isi dezvolta zilnic. De aceea, fiecare creier individual poate fi foarte diferit de standardul sexului organic caruia ii apartine si ca o mare parte din ceea ce este descris aici s-ar putea datora unor cauze culturale sau educationale.

Pe de alta parte, exista ipoteze care atribuie testosteronului un rol fundamental in divergenta intersexuala la nivel cerebral, pentru care ar fi o influenta cheie in structurarea organului (care ar incepe in timpul sarcinii). Se intelege, asadar, ca constatarile care urmeaza a fi descrise implica o confluenta clara a biologicului si a socialului ; desi modul in care unul si celalalt contribuie la ecuatie nu este inca pe deplin cunoscut. Continuam sa aprofundam diferentele dintre creierul masculin si cel feminin la nivel molecular.

1. Hipotalamus

Hipotalamusul este o structura a creierului a carei functie este esentiala pentru viata; deoarece participa intr-un mod notabil la reglarea unor procese precum temperatura, foamea, setea sau ritmurile circadiene . Se coordoneaza strans cu glanda pituitara pentru a orchestra intreaga reglare metabolica a corpului prin mai multe „axe” (gonadale, suprarenale, tiroide etc.).

Dovezile disponibile indica faptul ca unele dintre regiunile sale, cum ar fi nucleul interstitial, sunt mai mari la barbati. Acest lucru are loc pentru zona preoptica mediala, zona creierului cel mai strans asociata cu imperecherea si reproducerea. In aceste cazuri se estimeaza ca barbatii dubleaza volumele brute ale femeilor.

Nucleul suprachiasmatic hipotalamic (care regleaza ritmurile circadiene si reproductive) atinge o dimensiune similara la ambele sexe, in ciuda faptului ca adopta forme diferite pentru fiecare dintre cazuri (rotunjit la barbati si oval la femei). Este probabil ca acesta din urma sa se conecteze intr-un mod diferit cu zone ale creierului aflate la distanta, ceea ce ar putea explica anumite diferente atribuibile sexului , cum ar fi sensibilitatea mai mare a femeilor la variatia luminii care concureaza cu schimbarea sezoniera.

2. Amigdale

Amigdala este o regiune limbica legata de procesarea emotionala si memorie . Studiile asupra acestei structuri indica faptul ca barbatii prezinta o dimensiune cu pana la 10% mai mare decat cea a femeilor si ca aceasta este, de asemenea, legata de zone diferite pentru fiecare dintre sexe (cortexul vizual/striatul la barbati si insula/hipotalamusul la barbati). ).

Astfel de descoperiri indica o mai mare reactivitate emotionala la barbati la stimulii mediului si la femei la aspectele propriei corporalitati. Unele cercetari sugereaza ca orice modificari morfologice in aceasta structura sunt concomitente cu nivelurile circulante de steroizi.

Pe de alta parte, s-a observat ca atunci cand evoca amintiri emotionale, barbatii manifesta o activare intensa a amigdalei drepte si femeile din stanga. Aceasta nuanta a fost asociata cu o prelucrare diferentiala a unor astfel de informatii, in care barbatii ar pune accentul pe generalitate, iar femeile s-ar concentra pe detalii. In cele din urma, se stie ca raportul dintre marimile proportionale ale amigdalei si cortexului orbitofrontal este mai mare la femei , ceea ce inseamna ca femeile pot controla impulsurile mai eficient (precum si sa planifice si sa utilizeze strategii de coping orientate catre emotii).

3. Hipocampus

Hipocampul este o structura esentiala pentru consolidarea memoriei in stocare pe termen lung (generand o noua memorie) precum si pentru interactiunea dintre emotii si perceptii. Studiile originale pe aceasta intrebare au indicat ca femeile aveau un volum mai mare de celule in aceste structuri bilaterale, ceea ce ar explica de ce ar putea integra mai eficient amintirile declarative cu viata afectiva (adaugand nuante emotionale la ceea ce a fost experimentat). Cu toate acestea, studii recente (in care dimensiunea totala a creierului a fost controlata) nu arata diferente intre sexe, concluzia fiind in prezent mai acceptabila pentru comunitatea stiintifica.

Diferenta de orientare spatiala intre sexe (accent pe detalii precum „markeri” spatiali la femei sau articularea unei harti schematice la barbati) au fost asociate in mod clasic cu discrepante in aceasta structura, desi si lobul parietal ar contribui intr-un fel. . Exista multe dovezi ca antrenamentul vederii spatiale are rezonante extinse asupra neuronilor hipocampali, crescand astfel volumul acestor regiuni.

4. Cerebel

Cerebelul este o structura esentiala pentru mentinerea posturii, echilibrului si nivelului de constiinta. Cercetarea efectuata pentru a compara sexe proiecteaza informatii disparate, dar aproape intotdeauna indica un volum mai mare in cazul barbatilor (aproximativ 9% ).

Acest fenomen este asociat cu un control motor mai mare in cazul barbatilor, si mai precis pentru ceea ce este de obicei cunoscut sub numele de abilitati motorii grosiere (practicarea sporturilor de grup sau alergarea, la care contribuie si masa musculara mai dezvoltata a acestora). Ar facilita o „perceptie” ajustata a pozitiei propriului corp in spatiu.

5. Ventriculi

Creierul nostru are patru spatii mari goale/interconectate in interiorul lor, numite ventriculi . Prin ele circula lichidul cefalorahidian, ceea ce permite hidratarea si nutritia corespunzatoare a tesuturilor nervoase, precum si protectia acestora in caz de impact. Astfel de bolti tind sa fie mai mari la barbati, ceea ce este in concordanta cu faptul ca creierul lor (in general) este de asemenea mai mare. Aceste structuri isi pot vedea marimea crescuta in unele psihopatologii (cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolara de tip I sau II), care este asociata cu deficiente cognitive mai mari.

Alte date de luat in considerare

Dupa cum sa indicat anterior, creierul masculin are mai multe asimetrii decat cel feminin, ceea ce inseamna ca cele doua emisfere ale sale au diferente mai pronuntate intre una si cealalta decat in ​​cazul celei din urma. Dincolo de aceasta, cercetari foarte recente indica faptul ca si barbatii sunt mai diferiti intre ei (in raport cu structura organului) decat femeile, ceea ce inseamna ca exista o mai mare variabilitate intre ele . Acest fapt ar putea corespunde contributiei organizatorice a steroizilor prenatali, care provoaca diferentierea intr-o astfel de faza de dezvoltare (masculinizarea unui creier care este initial feminin pentru toata lumea).

Ceea ce stim despre creier ne ajuta sa intelegem de ce exista diferente intre barbati si femei in lucruri precum procesarea emotionala, viziunea spatiala si limbajul. Cu toate acestea, este esential sa retineti ca fiecare individ are puterea de a-si modela creierul prin experienta si obiceiuri, indiferent daca este barbat sau femeie.