Ligatura trompelor este una dintre cele mai raspandite metode de prevenire a sarcinilor nedorite, dar este cu adevarat eficienta?Exista posibilitatea de a ramane insarcinata daca faci acest tip de interventie?

Trompele uterine sunt doua structuri care leaga ambele ovare de uter. Daca trecerea acestuia este intrerupta, este imposibil ca un ovul sa fie fecundat, dar trebuie sa stiti ca uneori poate esua, desi de cele mai multe ori este ceva ireversibil. De aceea, trebuie sa fii foarte sigur ca o faci.

Ce este ligatura trompelor

Trompele uterine sunt doua tuburi mici care sunt situate intre ovare si uter si permit trecerea ovulului. Ligatura trompelor sau sterilizarea trompelor este o metoda care previne sarcina si consta in evitarea trecerii ovulului din ovar in uter .

Acest lucru poate fi realizat prin diferite tehnici:

  • Plasarea capselor sau inelelor care etanseaza trecerea.
  • Sectionarea tuburilor.
  • ardandu-le.
  • Obstructionandu-i lumina din interior si favorizand vindecarea in interiorul tubului.
  • indepartandu-le complet.

Se regenereaza trompele uterine?

Sectiunea sau ligatura trompelor este o metoda contraceptiva ireversibila , adica nu se va intoarce inapoi cand tuburile sunt operate in acest mod.

De aceea, daca te decizi asupra acestei metode trebuie sa fii foarte sigura ca nu vrei sa ai o sarcina pe viitor. Acest lucru este deosebit de important pentru tine sa intelegi, mai ales daca esti tanar, deoarece exista posibilitatea sa te razgandesti, fie pentru ca ai un nou partener, fie pur si simplu pentru ca toti avem dreptul sa schimbam ceea ce credem.

Aceasta metoda este considerata destul de sigura din punct de vedere al eficientei contraceptive, dar asta nu inseamna ca este aceeasi pentru toate femeile. Nu este de obicei metoda de alegere la femeile foarte tinere, din motivele pe care vi le-am explicat anterior.

Dupa cum am mai mentionat, exista diferite moduri de a efectua acest tip de interventie chirurgicala. Toate sunt efectuate sub anestezie. Se poate folosi anestezia generala, cu care vei fi complet adormit in timpul procedurii, sau se poate face cu rahianestezie. In acest din urma caz, nu vei simti nimic de la talie in jos si s-ar putea sa fii sau nu sedat in timpul procedurii.

Poate fi efectuata in timpul unei operatii cezariane sau dupa nastere sau planificata in alt moment, dar este intotdeauna in cadrul unei sali de operatie. Din acest motiv, presupune o anumita pregatire inainte de efectuarea ei si este necesara si anumite ingrijiri post-chirurgicale. Printre ingrijirile care sunt de obicei indicate se numara:

  • Odihneste-te.
  • Evitati sa ridicati greutati.
  • Nu intretine relatii sexuale.
  • Ai grija de rana.

Frecvent, atunci cand aceste indicatii sunt respectate corect, este mai putin frecvent sa apara probleme. Desi trebuie sa aveti in vedere ca toate interventiile chirurgicale le pot prezenta. Complicatiile posibile includ:

Leziuni ale tesuturilor si organelor din apropiere

Atat vezica urinara, cat si intestinele sau un vas de sange pot fi ranite in timpul procedurii. Cicatricile care pot ramane in abdomen sunt, de asemenea, un risc de luat in considerare.

Sarcina extrauterina

Aceasta este ca o sarcina are loc si este implantata intr-un alt loc decat uterul. Aceasta este o afectiune foarte delicata care nu permite sarcinii sa ajunga la termen deoarece este o situatie foarte delicata care pune viata mamei in pericol. Pentru mai multe informatii, consultati articolul Sarcina ectopica: simptome, cauze si tratament.

Inchiderea incompleta a tuburilor

In acest caz, exista o mica sansa ca un ou sa treaca prin tub, caz in care procedura nu ar fi eficienta.

Adevarul sa fie spus, tuburile nu cresc inapoi atunci cand sunt indepartate sau daca sectiunea este facuta corect, dar daca capetele taiate ale tubului au fost apropiate prea mult, acestea se pot reuneste. O cicatrice ramane de obicei acolo si este extrem de rar ca, chiar si atunci cand sunt reunite, capetele sa devina canalizate si sa permita trecerea unui ou prin interiorul sau.

Pe de alta parte, exista o sansa mica de reatasare a trompelor uterine. Daca dintr-un motiv oarecare regreti ligatura, s-ar putea incerca o recanalizare, dar trebuie sa stii ca aceste incercari nu au intotdeauna succes.

Care sunt sansele de a ramane insarcinata dupa taierea tuburilor?

Exista o mica sansa ca interventia chirurgicala sa nu fie complet eficienta in prevenirea sarcinii. S-a estimat ca la aproximativ 1 din 100 de femei aceasta metoda poate esua , ducand la sarcina in primul an dupa sterilizarea tubara. Este mai frecvent ca acest lucru sa se intample la femeile tinere.

Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca aceasta metoda nu previne bolile cu transmitere sexuala, precum HIV, hepatita sau gonoreea. Singura metoda eficienta pentru ambele obiective (evitarea sarcinii si prevenirea imbolnavirilor) este prezervativul, pe langa faptul ca are avantajul de a fi complet reversibil.

Ce probleme poate aduce ligatura trompelor?

Desi nu este ceva despre care se vorbeste prea mult, este descris si este obisnuit sa vedem in practica ca ligatura trompelor poate avea efecte pe termen lung asupra sanatatii femeilor.

Potrivit Ayurveda, medicina antica hindusa, daca miscarea care ar trebui sa existe intre ovar si trompe este intrerupta , se pot genera mari dezechilibre , mai ales la persoanele cu anumite tendinte spre uscare.

Acest tip de dezechilibru cunoscut sub numele de Vata poate fi destul de contraproductiv, deoarece poate duce la probleme precum:

  • Constipatie.
  • Uscaciunea corpului si a pielii.
  • unghii fragile
  • Tulburari menstruale cu posibilitatea menopauzei precoce.
  • Dureri de cap.
  • Probleme de somn.
  • Tulburari articulare precum durere, deformare sau zgomot articular.
  • Probleme de circulatie.
  • Hipertensiune arteriala.
  • Probleme de memorie.

Prin urmare, din aceasta viziune a medicinei, nu este o metoda care este de obicei indicata pentru prevenirea sarcinilor, cu atat mai mult cu cat este ireversibila.

Acest articol este doar informativ, la ONsalus.com nu avem puterea de a prescrie tratamente medicale sau de a face niciun tip de diagnostic. Va invitam sa mergeti la medic in cazul in care prezentati orice tip de afectiune sau disconfort.

Daca vrei sa citesti mai multe articole similare cu Se regenereaza trompele uterine? , va recomandam sa intrati in categoria noastra de Sistem reproducator feminin.