O persoana codependenta va face tot ce poate pentru a-si mentine partenerul dependent de ea. Din acest motiv, grija si preocuparea de care da dovada nu sunt altruiste la suflet, ci interesate si manipulatoare.

O relatie codependenta emotionala nu este o relatie echilibrata, ci una toxica. Din acest motiv, a fi atent la simptome ne va permite sa le corectam cat mai curand posibil.

In acest articol va spunem ce este codependenta emotionala, ce semne prezinta de obicei si cum sa o faceti. Vrei sa afli mai multe? Cititi mai departe atunci.

Codependenta emotionala

Desi acestia sunt doi termeni inruditi, dependenta emotionala nu este acelasi lucru cu codependenta .

In prima conditie gasim un individ cu un comportament disfunctional sub care se supune unei alte persoane pentru a simti o anumita “securitate”. Aceasta atitudine il face sa creeze legaturi distructive, in care considera ca celalalt este esential pentru ca el sa supravietuiasca.

Pe de alta parte, codependenta emotionala este diferita. In aceste cazuri ii gasim pe cei care cer dependenta de cealalta persoana. Adica este o dependenta de subordonarea celuilalt.

Atat dependenta, cat si codependenta duc la relatii toxice. Desi acest tip de relatie apare in orice sfera afectiva (parinti si copii, prietenii etc.), este destul de comuna in randul cuplurilor.

In orice caz, vorbim de doi indivizi care depind unul de celalalt, desi intr-un mod diferit. Dependentul nu stie sa traiasca fara partener, in timp ce codependentul este „prins” de nevoia celui dependent.

Semne de codependenta emotionala

Printre cele mai frecvente caracteristici pe care le prezinta codependenta emotionala se numara unele precum urmatoarele:

  • Stima de sine scazuta : codependentul cauta sa umple golul sau dezechilibrul pe care il experimenteaza simtindu-se util cuiva care are nevoie de el.
  • Dorinta de control, deoarece propria stabilitate se bazeaza pe dependenta celuilalt. Astfel, codependentul tinde sa monitorizeze constant partenerul. El foloseste chiar manipularea pentru a se asigura ca va continua sa-l revendice.
  • Nevoia de aprobare : Cand codependentul nu primeste recunoastere sau nu este recompensat pentru aceasta, apar frustrarea si teama de abandon. In plus, este posibil sa recurga la o dinamica de reprosuri pentru a-l determina pe grefier sa-l intareasca si sa-i multumeasca pentru tot ceea ce face.

Persoana codependenta va face tot ce este necesar pentru a mentine acea relatie, chiar manipuland si subminand stima de sine a persoanei care o insoteste.

Alte simptome

De asemenea, este obisnuit ca persoana care manifesta acest comportament codependent sa experimenteze alte simptome, cum ar fi acestea:

  • Responsabilitatea pentru sentimentele celuilalt : codependentul se poate insusi de emotiile celuilalt, ceea ce il face sa sufere atunci cand nu poate sa-i multumeasca partenerului. Sa ne amintim ca scopul primului este sa devina cineva indispensabil bunastarii celui din urma.
  • Obsesia sa fie revendicata in orice moment , uitand de propriile nevoi atata timp cat cealalta persoana continua sa-i arate cat de importante sunt.

Codependentul simte o responsabilitate excesiva pentru sentimentele celeilalte persoane.

Cum sa facem fata acestei situatii de codependenta?

O relatie toxica intre o persoana dependenta si o persoana codependenta poate fi corectata. Pentru aceasta este esential ca ambii sa redirectioneze modul in care se comporta. In aceste cazuri , atat psihoterapia individuala cat si cea de cuplu sunt utile :

  • In primul rand, trebuie sa recunoasteti ca exista o problema . Admiterea dificultatilor este pasul initial in abordarea acestora.
  • Codependentul se va confrunta cu teama pe care o simte de a fi singur, de propria sa independenta si de a nu avea pe cine sa-l revendice. Evitarea implicarii si ingrijorarea excesiva a incercarii de a schimba, controla sau satisface pe celalalt ar fi actiuni care raspund acestui obiectiv.
  • In plus, este important ca codependentul sa inteleaga ca ajutorul si ingrijirea provin din altruism si nu din „manipulare” pentru a satisface nevoile personale.
  • Pe de alta parte, este esential ca ambii membri ai cuplului sa invete sa stabileasca limite. Adica exprima ceea ce isi doreste fiecare si definesc spatiul in sine.

Identificati codependenta emotionala

In acest proces, persoana codependenta intelege ca o relatie sanatoasa pleaca de la o legatura stabilita din libertate si alegere individuala.

A mentine pe cineva „legat” facandu-l sa simta ca suntem o cerinta pentru fericirea lui va aduce doar probleme.