Visul este exprimarea subconstientului, sau cel putin asa tindem sa credem. Insa tot mai multi specialisti ne avertizeaza ca realitatea in care traim, lucrurile pe care le facem sau le gandim ne pot afecta visele. Uite cum realitatea poate influenta visele noastre:

Jocurile video. Se pare ca cei care joaca jocuri video au mai multe vise lucide. Visele lucide sunt acele vise in care ne dam seama ca visam si le putem controla. Explicatia ar fi foarte simpla, jocurile video dezvoltand controlul asupra mediului si constientizarea spatiala.

Cosmarurile afecteaza starea de spirit. S-a facut un studiu pe 150 de studenti care au fost rugati sa isi noteze ce au visat in fiecare dimineata, timp de 2 saptamani. Apoi acestia au fost evaluat din punct de vedere psihologic. S-a constatat ca cei care au avut mai multe cosmaruri in aceasta perioada au fost afectati si psihologic.

Singuratatea te ajuta sa visezi mai mult. Se pare ca exista o legatura destul de mare intre vise si capacitatea unei persoane de a avea o relatie de lunga durata. Astfel, s-a descoperit ca cei care isi petrec o foarte mare parte din timp singuri si au probleme de atasament si implicare intr-o relatie, sunt mult mai predispusi la visele urate, mai intense si mai morbide.

Seara este cel mai bun moment pentru a invata. Foarte multe persoane sunt de parere ca dimineata este partea ideala a zilei in care memoria noastra face minuni. Ei bine, un cercetator a descoperit chiar contrariul: daca inveti seara, a doua zi iti vei aminti mai multe lucruri. Experimentul a fost facut pe sobolanii de laborator, invatandu-i pe acestia un anumit traseu din labirint seara. S-a constatat ca in timpul somnului, creierul sobolanilor refacea acelasi traseu, memorandu-l mai bine.

Visele se pot schimba la actiunea unui factor extern. Factorii externi precum sunetele, mirosurile sau lumina pot schimba cursul visului. Participantilor unui studiu li se pulverizau substante urat mirositoare in timpul somnului. La trezire, acestia au afirmat ca mirosul respingator le-a afectat visul intr-un mod negativ, chiar daca nu au putut recunoaste izul.

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here