High Dynamic Range Imaging sau, mai pe scurt HDR, reprezinta o tehnica revolutionara pentru fotografia digitala. Desi foarte multi fotografi au auzit de HDR, nu multi sunt si cei care se incumeta sa foloseasca aceasta deosebita tehnica prin care fotografia iese din tiparul traditional. Pe de alta parte, exista si maestrii fotografi care, de indata ce au descoperit aceasta deosebita tehnica, nu o mai pot inlatura si o combina creativ cu imaginatia lor debordanta… iar rezultatele sunt de-a dreptul fascinante. Si nu, fotografia HDR nu este dedicata doar fotografilor profesionisti; cine invata si exerseaza foarte mult va reusi sa realizeze imagini inedite chiar daca este un fotograf incepator.

Ce reprezinta HDR?

Tehnica HDR nu este foarte simpla, dar nici extraordinar de dificila. Ochiul uman este foarte sensibil atunci cand se face trecerea de la intuneric la lumina sau invers; este de 10 ori mai sensibil la aceste schimbari decat ceea ce poate sa imortalizeze un aparat de fotografiat. Si, in natura, intervalul de lumina poate fi de 100 de ori mai mare decat ceea ce aparatul poate sa surprinda. Asadar, uneori ceea ce ochiul uman poste percepe, aparatul de fotografiat nu poate imortaliza. Atunci cand fotograful realizeaza o fotografie el face un compromis deoarece trebuie sa scoata doar un anumit element in evidenta. In acest fel el isi va seta aparatul de fotografiat pentru a scoate subiectul ales in evidenta si pentru a indeparta restul elementelor, deoarece aparatul foto are limitele sale.

Aici intervine HDR care este o minunata tehnica de fotografiere dar si de procesare. In mod normal, dupa cum am spus si anterior, aparatul de fotografiat nu va surprinde un interval de lumina mai mare de 6 stopuri, iar ceea ce depaseste va iesi neclar, subexpus sau supraexpus. Tehnica HDR presupune ca fotograful sa realizeze mai multe fotografii ale aceluiasi subiect, insa la expuneri diferite. De obicei se realizeaza 3 fotografii ale aceleiasi scene, dupa care acestea sunt suprapuse intr-un program de editare a fotografiilor. Fotografia rezultata din combinarea celor 3 imagini surprinse cu expuneri diferite va fi cu adevarat interesanta.

Realizarea fotografiilor HDR

Cum am spus si anterior, tehnica HDR nu este foarte simpla. Cele 3 imagini nu vor fi realizate aleator chiar daca surprind acelasi cadru. Pentru a capta un interval dinamic mare, fotograful trebuie sa foloseasca o secventa de 3 expuneri, de cele mai multe ori la o distanta de 2f stopuri una de alta. Exista situatii in care 3 fotografii nu sunt suficiente si atunci fotograful este nevoit sa realizeze mai multe fotografii. Cert este ca una dintre fotografii trebuie expusa normal, iar restul vor fi subexpuse, respectiv supraexpuse. In acest fel, vor fi surprinse toate detaliile, in cazul supraexpunerii vor fi surprinse detaliile din zonele intunecoase, in cazul subexpunerii cele din zonele luminoase, iar in cazul expunerii normale se vor surprinde detaliile din zonele medii.

Dupa realizarea fotografiilor, ele vor fi prelucrate de catre fotograf in programe speciale pentru tehnica HDR, unul dintre cele mai potrivite si mai populare programe fiind Photomatix, insa si Photoshop-ul poate fi utilizat cu succes. Editarea fotografiei HDR nu se supune unor reguli ci este influentata in totalitate de viziunea artistului fotograf si de mesajul pe care el doreste sa il transmita prin opera sa.Pentru cele mai bune rezultate, folosirea unui trepied este absolut necesara, avand in vedere ca vor fi realizate cel putin 3 fotografii ale unui singur cadru iar aparatul de fotografiat trebuie mentinut in aceeasi pozitie. Este adevarat ca software-ul folosit pentru prelucrarea imaginilor le poate alinia, insa este mult mai usor sa se foloseasca un trepied.

Avantaje si dezavantaje ale tehnicii HDR

Principalul scop al tehnicii HDR este acela de a surprinde si de a evidentia ceea ce un aparat de fotografiat nu poate. Asadar, avantajele sunt numrroase insa orice lucru are si parti mai putin bune.

Avantajele HDR sunt urmatoarele:• fotograful are sansa de a-si exploata la maximum spiritul creativ, avand in vedere ca fotografia de tip HDR ii permite sa jongleze cu elementul principal al fotografiei: lumina; el poate scoate in evidenta elemente pe care ochiul uman nu le poate percepe in viata dezi cu zi si, mai mult decat atat, mesajul pe care fotografiile de tip HDR il transmit este unul mult mai puternic;• fotografiile HDR pot imita realitatea sau, din contra, pot fi abstracte si ciudate;• lumina este, dupa cum am spus si anterior, unul dintre cele mai importante elemente ale fotografiei si fotograful este constrans de aceasta in adevaratul sens al cuvantului; nu este cazul si in fotografia de tip HDR care permite fotografului sa aiba o mai mare libertate in ceea ce priveste compozitia fotografiilor sale.

Dezavantajele HDR sunt:• zgomotul de imagine, din cauza ca se folosesc mai multe imagini care se suprapun. Aici se poate spune ca “regula celor 3 expuneri” poate fi luata in considerare, deoarece zgomotul de iamgine este mai des intalnit in cazul fotografiilor de tip HDR pentru care s-au folosit mai mult de 3 expuneri;• subiectele in miscare pot constitui si ele o problema pentru acest tip de fotografie.

Asadar, fotografia de tip HDR incalca granitele fotografiei clasice si adauga un plus de dinamism si inedit oricarui gen de fotografie. Cu toate acestea, respectarea anumitor reguli este esentiala pentru ca fotografiile rezultate sa fie percepute ca adevarate opere de arta.