In urma cu ceva timp, femeile erau convinse de necesitatea spalarii „zonei intime” prin intermediul unui dus vaginal, iar dupa avertismentele despre problemele pe care le pot provoca, se pare ca este ceva invechit, totusi nu este, dar  ? Ce este o dusing si care sunt riscurile sale?

Conform cifrelor Office on Women’s Health, in Statele Unite se estimeaza ca una din patru femei cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani foloseste dusuri vaginale. 

Aceste cifre sunt date in ciuda tuturor recomandarilor ca nu exista sa se efectueze aceste dusuri, deoarece spalarea vaginala a fost asociata cu infectii cu transmitere sexuala, boli inflamatorii pelvine si sarcini extrauterine.

Ce este un dus vaginal?

Ducha este o metoda de curatare care consta in spalarea interna a Zona V sau a vaginului, cu o solutie care poate fi formata din ingrediente precum otet, bicarbonat de sodiu, antiseptice sau parfumuri.

Unele fete mentioneaza ca folosesc aceasta metoda pentru a se simti mai curate, de exemplu, la sfarsitul menstruatiei, dar expertii spun ca aceste convingeri sunt false si ca dusul nu protejeaza impotriva infectiilor cu transmitere sexuala si nu „curata” neaparat vaginul.

Este recomandat sa o faci?

Realitatea este ca NU este recomandat, intrucat zona ta in V sau intima are o flora formata dintr-un set de microorganisme si este populata de lactobacili, considerate bacterii pozitive, care actioneaza ca aparatori pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor daunatoare, prin producerea de lactici. acid si peroxid de hidrogen.

Dusul poate deranja acest echilibru prin indepartarea florei din Zona V si modificarea pH-ului sau natural.

Aceste modificari creeaza un mediu favorabil pentru cresterea bacteriilor, facandu-va vaginul mai vulnerabil la infectii.

Si daca aveti deja o infectie, dusul poate face ca bacteriile sa va ajunga la uter, trompele uterine si ovare, declansand afectiuni precum boala inflamatorie pelvina (BIP)

Dusul poate elimina mirosul neplacut si infectiile?

Mai intai trebuie sa fii foarte clar ca este normal ca vaginul tau sa aiba propria esenta si sa produca unele tipuri de flux in functie de stadiul ciclului tau menstrual in care te afli.

Cu toate acestea, daca observati ceva anormal, cum ar fi arsura, mancarime, un miros neplacut sau o scurgere care are o culoare diferita, cel mai bine este sa va consultati ginecologul.

Dublarea va acoperi doar mirosul pentru o vreme si poate inrautati alte conditii. De asemenea, daca utilizati aceasta metoda inainte de a va consulta medicul, ii puteti ingreuna identificarea problemei.

Poate un dus vaginal sa previna sarcina?

Dusul nu este o metoda contraceptiva si spermatozoizii pot ajunge foarte repede in uter si chiar si dusul poate facilita acest proces.

In plus, trebuie sa ai in vedere ca exista si riscul de a contracta o Boala cu transmitere sexuala, de aceea este esential sa te informezi despre metodele contraceptive disponibile, eficacitatea acestora, dezavantajele si beneficiile acestora, pentru a o alege pe cea mai potrivita. Pentru dumneavoastra.

Care este cel mai bun mod de a curata vaginul?

Nu trebuie sa faci o curatare interna, vaginul tau are un proces de autocuratare care il ajuta sa elimine orice reziduu, de exemplu, la sfarsitul menstruatiei.

Este important doar sa se efectueze curatarea externa, sa-l mentina liber de umiditate si sa-i favorizeze echilibrul natural.

In concluzie, dusurile nu este o metoda de ingrijire intima zilnica si trebuie folosita doar sub indrumarea medicului dumneavoastra.