Potrivit traditiei, masa de Paste este binecuvantata cu felurite bunatati – friptura, drob si stufat de miel, cas dulce, pasca, oua rosii, cozonac si vin rosu Ca in fiecare an, coptul cozonacilor, vopsitul oualor, prepararea carnii de miel sau curcan, cu aromele lor placute, anunta ca e sarbatoare in fiecare casa.  

Acum, intreaga gospodarie straluceste de curatenie si, pentru ca este duminica Pastelui, dupa ce te-ai intors de la biserica, vei petreci clipe de liniste alaturi de cei dragi. Masa este plina de bunatati: in mijloc troneaza bolurile cu oua rosii, inconjurate de platouri cu felii de drob, cas dulce, ceapa si usturoi verde, acompaniate de ciorba de miel cu verdeturi, de stufatul de miel cu miros imbietor si de cozonacii si pasca cu stafide impreuna cu carafele de vin rosu. Alaturi de miel – pe care romancele il gatesc intr-o multitudine de variante, pasca este preparata dupa gustul fiecaruia: cu smantana, cu cas de oaie, cu ciocolata, cu crema de nuca, cu smantana, cu orez, cu sfafide, cu branza dulce etc. Se coace o singura data pe an, de Sfintele Pasti, avand o forma rotunda, iar la mijloc o cruce. Nelipsita din meniul acestei sarbatori, friptura din pulpa de miel cunoaste arome, condimente si modalitati de preparare dintre cele mai apetisante. Peste toate bunatatile troneaza ouale rosii, fiindca orice masa de Pasti incepe cu ciocnirea oualor – nelipsite de pe masa oricarui bun crestin.  

Sos cu verdeturi pentru ouale rosii  

Ingrediente: un galbenus crud, doua linguri mustar, doua linguri ulei de masline, zeama de la o lamaie, un cartof fiert si zdrobit, patrunjel si ceapa verde, o lingura de smantana, sare, piper. Preparare: Freci cartoful racit cu mustarul, galbenusul si uleiul. Adaugi zeama de lamaie, smantana, sare si piper dupa gust, amestecand bine dupa fiecare ingredient. Tai marunt ceapa si patrunjelul si le incorporezi in sos. Prepari sosul rapid, mixand ingredientele in robotul de bucatarie, timp de 15-20 de secunde. Consumate cu acest sos, ouale fierte vor fi mai gustoase si mai usor digerabile.

Sfaturi de la bunica!

* Carnea de miel sau de oaie, ca sa fie mai frageda si sa nu aiba miros, se opareste cu lapte clocotit. Laptele trebuie sa acopere bucatile de carne si se lasa sa actioneze o ora. Laptele se poate lungi cu apa.

* Secretul la friptura de miel la tava e vinul cu care o stropesti chiar inainte sa-l scoti de la cuptor. E bine sa fie un roze sec si usor parfumat. Dar, pana la vin, nu uita sa stropesti carnea, din cand in cand, cu sosul care se face in tava.

* Daca mielul e tanar, e bine de tinut doua zile la bait – cu apa, cimbru, o cana de vin sec, usturoi si un fir de dafin. Inainte de toate, incalzesti cuptorul, apoi stropesti carnea cu ulei, cimbru, sare, piper si o asezi pe un pat de radacinoase – morcov, patrunjel taiate rondele.

* Secretul la pasca e o lingurita de gris pusa in compozitie, mai ales atunci cand branza e apoasa. * Pentru a lua toata spuma, cand fierbe mielul, toarna putina apa rece din cand in cand.

* Pastreaza prapurul de miel in apa, ca sa nu se usuce, pana in momentul prepararii.

Costite de miel cu broccoli

Ingrediente: 8 costite de miel, 500 g broccoli, sare, 4 cepe, 2 catei usturoi, doua linguri ulei, o lingurita boabe piper verde, o cana de vin rosu sec.

Preparare: Broccoli, spalat si despartit in buchetele, se fierbe in apa cu sare 5 min. Se trec printr-un jet de apa rece si se lasa sa se scurga. Se tin la cald. Ceapa si usturoiul se toaca. Se spala costitele si se sterg cu un prosop de hartie. Se prajesc bine in ulei. Se adauga ceapa, usturoiul si boabele de piper verde de la borcan. Se toarna vinul si se lasa carnea sa se marineze inauntru 5 minute. Costitele se scot din sos si se tin la cald. Sosul se da in fiert si se potriveste de sare. Costitele se asaza pe farfurii impreuna cu sos si broccoli.

Drob de miel si pasare

Ingrediente: ficatul si prapurul mielului, 1 kg ficat de pasare, 5 oua, o lingurita condiment din legume, 12 fire ceapa verde, 8 fire usturoi verde, o legatura marar, un praf nucsoars, sare, piper alb, boia, doua linguri ulei de masline.

Preparare: Speli cele doua feluri de ficat sub jet de apa rece. Le fierbi separat, le scurgi si le dai prin masina. Speli mararul, ceapa, usturoiul si le tai marunt. Separi albusurile de galbenusuri si bati spuma albusurile cu un praf de sare. Aprinzi focul la cuptor. Amesteci ficatul cu galbenusurile, mararul, ceapa, usturoiul, condimentele si sarezi dupa gust. Incorporezi albusurile batute, amestecand usor, de jos in sus. Ungi o tava cu ulei si o tapetezi cu prapurul. Torni compozitia, o acoperi cu marginile prapurului, iar deasupra torni uleiul de masline. Coci la cuptor, la foc mijlociu, 30 de minute. Lasi drobul sa se raceasca in forma, apoi il portionezi.

Ciorba de miel cu smantana

Ingrediente: capul, coada si coastele mielului, 2 morcovi, o telina, un pastarnac, ceapa si usturoi verde, 4 legaturi loboda, 100 g orez, o lingurita condiment din legume, un litru de bors, cate o legatura de leustean, patrunjel si marar verde, doua oua, 3 linguri smantana, sare, piper.

Preparare: Curata bine capul de miel, taie urechile si botul. Spala carnea de miel, apoi pune-o la fiert in 2,5 l apa rece cu putina sare. Indeparteaza mereu spuma. Dupa ce a fiert, scoate carnea pe o farfurie, dezoseaz-o si tai-o in bucati. Taie morcovii in rondele subtiri, telina si pastarnacul cubulete, iar ceapa si usturoiul marunt. Fierbe radacinoasele 10 minute, in supa de carne, impreuna cu orezul si condimentul din legume. Spala loboda, tai-o in fasii si pune-o la fiert impreuna cu ceapa si usturoiul. Fierbe borsul separat, spumuieste-l. Adauga-l in ciorba si lasa sa mai dea 2-3 clocote. Potriveste de sare si piper, apoi stinge focul. Taie verdeata marunt. Bate ouale cu smantana si un pic de sare, toarna-le in ciorba, apoi presara verdeata tocata.

Pasca cu smantana

Ingrediente: Aluat: o lingura drojdie de bere, 1 kg faina, 8 galbenusuri, coaja de lamaie, o cana cu lapte, 300 g zahar, 200 g unt. Umplutura: 1 kg smantana groasa, 3 galbenusuri, vanilie, coaja de lamaie, 100 g stafide, 300 g zahar, sare.

Preparare: Framanti un aluat de cozonac, il pui la dospit 2 ore, apoi il imparti in 3 parti egale si intinzi fiecare parte ca un sul. Cu acesta faci o coroana in jurul unei cratite unse cu unt. In mijlocul vasului pui o parte din umplutura, ceva mai inalta decat aluatul. Dai vasul la cuptor si coci ca pe orice cozonac. Din cantitatea respectiva se realizeaza 3 bucati de pasca. Umplutura: amesteci zaharul, stafidele, coaja de lamaie, cateva fructe confiate, vanilia si galbenusurile frecate separat cu smantana. Cand aluatul este rumenit, pasca este coapta. Se pune peste gura cratitei un platou, se rastoarna pasca, apoi, cu grija, se intoarce pe o farfurie.

Stufat de miel

Ingrediente: 750 g carne de miel, 40 fire ceapa verde, 20 fire usturoi verde, doua linguri untura, o lingurita faina, un pahar bors sau doua linguri otet, o lingura bulion, sare.

Preparare: Se taie carnea in bucati si se prajesc cu o lingura de untura. Se oparesc firele de ceap si usturoi si se innoada fiecare fir in forma de opt. Se prajesc usor in putina grasime, fara sa se rumeneasca. Se pun in cratita cu carne, se adauga faina, un pahar de bors fiert indoit cu apa, sare si bulion de rosii. Cand incepe sa fiarba, se da la cuptor si se lasa sa fiarba inabusit pana cand scade cat trebuie.

Cozonac pufos

Ingrediente: 1 kg faina, 250 g zahar, 4 oua, 500 ml lapte, 50 g drojdie, 100 ml ulei, 1 lingurita sare, 1/2 sticluta esenta de rom, 1 lingura cacao. Pentru umplutura: 300 g nuca tocata, 100 g zahar, 200 g stafide, 300 g rahat, 1/2 sticluta esenta de rom.

Preparare: Se freaca drojdia cu o lingurita de zahar, apoi se adauga 100 ml lapte caldut si 3-4 linguri faina. Se amesteca bine si se lasa la crescut, 30 de minute. Apoi se adauga pe rand in maia galbenusurile, 1/2 din cantitatea de ulei, romul, sarea, albusurile batute spuma, faina amestecata cu zaharul. Se amesteca pana se incorporeaza toate ingredientele, apoi se framanta aluatul, 30 de minute, adaugand restul de ulei. In timpul framantatului, se bate aluatul cu dosul palmei. Se presara apoi cu putina faina si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Un sfert din aluat se amesteca bine cu cacaua. Pe o planseta, unsa cu putin ulei, se intinde aluatul alb, peste el, se intinde aluatul cu cacao, se presara nuca macinata amestecata cu zaharul, stafidele tinute in rom si rahatul taiat feliute fine lungi. Se ruleaza usor cu mana unsa cu ulei si se asaza cozonacul intr-o tava unsa si tapetata cu faina. Se mai lasa putin la crescut, se unge cu albus de ou batut cu zahar, apoi se introduc tavile in cuptorul incins intre timp. Cozonacul se coace, la foc potrivit, timp de 30-40 minute.